Gemeente Leeuwarden

Herontwikkeling Cambuurstadion en financiële situatie SC Cambuur

Het college van b. en w. van Leeuwarden heeft 8 oktober de gemeenteraad via een brief geïnformeerd over de voortgang van de herontwikkeling van het Cambuurstadion en omgeving en de financiële situatie bij BVO Cambuur.

In de brief aan de gemeenteraad legt het college de gecompliceerde situatie rondom BVO Cambuur uit in drie onderdelen, te weten: de situatie van het Cambuurstadion en de velden van VV Leeuwarden, een nieuw stadion voor BVO Cambuur en de financiële positie van BVO Cambuur.

SC Cambuur heeft eind 2009 onder (financiële) voorwaarden het Cambuurstadion verkocht aan projectontwikkelaar Leyten uit Rotterdam. De gemeente geeft uitleg hoe de huidige stand van zaken van deze transactie is.

De gemeente Leeuwarden kan over een nieuw stadion pas een standpunt innemen indien er vanuit SC Cambuur en Leyten een businessplan aan ten grondslag ligt. Voor de gemeente is in gesprekken met hen over een nieuw stadion het "financieel gezond" maken van BVO Cambuur altijd een randvoorwaarde geweest. De realisatie van een voetbalstadion kent een doorloop tijd van een fors aantal jaren terwijl de financiële problemen van SC Cambuur actueel zijn.

BVO Cambuur heeft in de afgelopen jaren regelmatig financiële problemen gekend. Met de verkoop van het stadion was de overtuiging bij SC Cambuur dat financiële problemen zouden worden afgewend. De financiën van Cambuur bestaan grotendeels uit salarissen van personeel en sponsorinkomsten. Eigendommen heeft SC Cambuur niet meer.