Gemeente Haaksbergen


Nieuws

Begroting 2011

09-10-2010

Ondanks een aantal financiële tegenvallers presenteren burgemeester en wethouders van Haaksbergen in de gemeentebegroting voor 2011 een sluitend financieel plaatje. Er is zelfs sprake van een positief resultaat van zo'n 147.000 euro. Voor de jaren daarna - vanaf 2012
- verwacht het college nog wel flink te moeten bezuinigen. Dit blijkt uit de programmabegroting 2011 die het college voor vaststelling aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Op woensdag 10 november spreekt de gemeenteraad zich er over uit. Dan begint 's middags om 15.00 uur de jaarlijkse begrotingsbehandeling.

De programmabegroting laat zien dat voor 2011 zonder extra maatregelen een tekort dreigde te ontstaan van 2,7 miljoen euro. Kort voor de zomervakantie had het college in een brief aan de raad in een financiële tussenstand al een beeld gegeven van dit tekort. Bij het vaststellen van de begroting voor 2010 was er al een taakstellende bezuiniging voor 2011 afgesproken van ongeveer een half miljoen. Daarnaast zou de gemeente voor 2011 rekening moeten houden met uitgaven in het kader van gebouwenbeheer, wegenbeheer, een mogelijke extra bijdrage voor werkvoorzieningsschap Hameland, een aanvullende subsidie voor theater De Kappen, extra kosten voor automatisering en nieuwe investeringen in zwembad De Wilder. Met elkaar ongeveer anderhalf miljoen euro. "En net als veel andere gemeenten werden ook wij de afgelopen maanden geconfronteerd met forse extra uitgaven op onderdelen als bijstand en Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ook daarmee moeten we in de begroting voor het komend jaar rekening houden", aldus verantwoordelijk wethouder Erdo Smit.

Maatregelen
Met een aantal maatregelen is het college er in geslaagd om dat verwachte tekort terug te dringen en er zelfs voor te zorgen dat er een positief resultaat is te zien in de nu gepresenteerde begroting. Voor een deel zijn dat boekhoudkundige maatregelen. "Door efficiënter te werken in de ambtelijke organisatie kunnen we bijvoorbeeld zo'n 275.000 euro besparen en door minder geld te reserveren voor nieuw beleid en intensivering van bestaand beleid kunnen het tekort met ruim vier ton beperken. Daarnaast worden allerlei uitgaven, onder meer voor gebouwenbeheer en voor automatisering, voorlopig uitgesteld. Op die manier hebben we in elk geval onze voorzieningen kunnen ontzien", aldus de wethouder.

Doorkijk
De begroting geeft ook een financiële doorkijk naar de jaren vanaf 2012 tot en met 2014. De gemeente moet in die jaren flink bezuinigen, omdat het rijk fors gaat korten op de rijksuitkeringen, die de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente vormen. Hoe hoog die kortingen worden, is nog niet exact bekend. Op basis van het collegeprogramma 2010-2014 worden in elk geval drie scenario's uitgewerkt, waarbij de omvang van bezuinigingsmaatregelen varieert van 4,1 tot 6,7 miljoen euro.

Discussie
In de komende wintermaanden gaan burgemeester en wethouders in discussie met de gemeenteraad over hoe er vanaf 2012 verder bezuinigd moet worden. Bij de behandeling van de zogeheten kadernota 2011 in juni van het volgend jaar is daarover meer duidelijkheid.
"We willen samen met de gemeenteraad tot keuzes komen", aldus wethouder Smit. "Wat het college betreft, moet dat wel op een zo verantwoord mogelijke manier gebeuren. Dat betekent ook dat we er alles aan moeten doen dat dit geen afbreuk doet aan de vele mooie voorzieningen die we in Haaksbergen hebben en die voor onze samenleving een belangrijke rol vervullen."

Lees de volledige programmabegroting. (pdf).