Politie Groningen

Zaterdag 9 oktober 2010

Provincie Groningen, 09-10-2010

Politie onderzoekt beroving op taxichauffeur

GRONINGEN Een 41-jarige taxichauffeur uit Groningen is vrijdagnacht op de Elzenlaan van zijn autosleutel en geld beroofd. Op de Grote Markt stapten twee mannen in. Ze wilden naar Selwerd. De Elzenlaan werd uiteindelijk hun bestemming. De taxichauffeur werd beetgepakt en hij moest zijn geld en zijn autosleutel afstaan. De berovers gingen er vervolgens vandoor. De recherche startte direct een onderzoek. Zij kregen ondersteuning van de technische recherche en een agent met speurhond. In de omgeving werd later op de avond een man aangehouden die aan een van de signalementen voldeed. Uiteindelijk bleek hij er niets mee te maken te hebben. Bij de politie zijn twee signalementen bekend. Het gaat om twee blanke mannen, beiden tussen 1.75 en 1.80 meter lang. De een heeft blond tot rossig achterover gekamd haar. Hij droeg een zwarte wollen half lange jas en vermoedelijke een donkere spijkerbroek. De andere man is kalend met nog wat haargroei aan de zijkant van zijn hoofd en heeft een gezet postuur. Hij droeg een grijsachtige trainingsjas met zwart geruite opdruk en een lichtblauw gebleekte spijkerbroek. Beide daders liepen weg in de richting van de Plataanlaan en daarna linksaf richting het tunneltje van de onderdoorgang naar het crematorium. De politie stelt een onderzoek in. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of meer weten over de identiteit van de mannen worden verzocht contact op te nemen met de politie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Man mishandelt oudere man

GRONINGEN Een 71-jarige man uit Groningen is vrijdagavond op de Carolieweg mishandeld door een 36-jarige plaatsgenoot. Getuigen belden de politie, nadat zij zagen dat de verdachte de man schopte en sloeg. De getuigen zijn achter de verdachte aan gegaan en gaven de meldkamer door waar ze waren. Een paar agenten zijn richting de verdachte en de getuigen gegaan. Andere agenten zijn direct naar het slachtoffer gegaan. Hij lag nog op de grond. Zijn gezicht bloedde en de ambulance kwam er inmiddels ook aan. Het slachtoffer werd met in ieder geval een hersenschudding en verwondingen aan zijn gezicht naar een ziekenhuis gebracht. Hij kon zich op dat moment niets herinneren van wat er gebeurd was. De verdachte werd op de Radesingel klemgereden door de agenten. Hij ging er als een haas vandoor, maar hij trok aan het kortste eind toen een van de agenten er rennend achteraan ging. Hij verzette zich hevig en werd naar de grond gewerkt om hem te kunnen boeien. Hij is in de cel gezet en ingesloten voor nader onderzoek. De behulpzame en alerte getuigen leggen een verklaring af.

Stadjer twee keer aangehouden in een nacht

GRONINGEN Een 33-jarige Stadjer is vrijdagnacht twee keer aangehouden. In het begin van de nacht zagen agenten dat hij in het openbaar alcohol dronk op het Martinikerkhof. Hij had geen identiteitsbewijs bij zich en schreeuwde alles bij elkaar. Hij bleef schreeuwen en hij werd uiteindelijk meegenomen naar het bureau, omdat hij zich niet kon legitimeren. Hij had een mes op zak. Het mes werd in beslag genomen en met een bekeuring op zak mocht hij het politiebureau weer verlaten. Een paar uur later deed een portier van een kroeg melding van een vervelende klant. Hij was de zaak uitgezet. In de deuropening van de kroeg schopte hij ineens een willekeurige vrouw een paar keer in haar buik. Hij werd aangehouden en ingesloten. Zijn 25-jarige slachtoffer uit Groningen doet aangifte. Tegen de Stadjer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man valt van dak

MEEDEN Een onbekende man is vrijdagmiddag op de Hereweg in Meeden gewond geraakt na een val van het dak van een woning. De man verloor tijdens het leggen van dakpannen zijn evenwicht. Hij viel vervolgens zes meter naar beneden. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook het personeel van de traumaheli werd ingezet bij de behandeling van de gewonde man.

Inbraken in woningen

GRONINGEN Onbekende(n) hebben vrijdagavond nacht ingebroken in een woning in de Ceramstraat. Toen de bewoners s nachts terug kwamen stond hun auto niet meer voor de deur. Eenmaal binnen kwamen ze tot de ontdekking dat er was ingebroken en dat er nog meer was gestolen. In ieder geval waren een televisie, telefoons en computers weggenomen. De bewoners inventariseren wat er precies is gestolen en de politie stelt een onderzoek in. Ook in een woning aan de Celebesstraat werd ingebroken. Daar werd een televisie meegenomen. In een studentenwoning aan de Schoolholm stond een van de bewoonsters ineens oog in oog met een onbekende man. Ze zag dat de man een tas in zijn handen had. Hierin zat haar spelcomputer. Ze hield hem tegen en pakte de tas af. Hij is er zonder buit vandoor gegaan. De politie adviseert om serienummers van apparatuur altijd goed te bewaren. Dit helpt de politie in het onderzoek. Daarnaast adviseert de politie om ramen en deuren (in het nachtslot) goed af te sluiten. De inbraken worden onderzocht door de politie.

Autoambulance gestolen

SLOCHTEREN In de nacht van woensdag 6 op donderdag 8 oktober is bij een bedrijf aan de Hoofdweg in Slochteren een autoambulance gestolen. De autoambulance heeft een witte cabine, een rode achterkant en een zwaailampenbalk op de cabine. Het kenteken is VD-ZF-23. De politie doet onderzoek. Mensen die de autoambulance zien rijden worden verzocht contact op te nemen met de politie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Man aangehouden voor bedreiging, mishandeling en vernieling

VEENDAM De politie heeft vrijdagavond een 21-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden. Een bewoner van de Kerkstraat belde aan het begin van de avond de politie nadat hij door de verdachte was bedreigd. De man was in het gezelschap van twee andere mannen. Ze schreeuwden alles bij elkaar en dit trok de aandacht van de bewoner. Toen hij hen hierop aansprak, werd er tegen zijn voordeur getrapt en geplast. Bovendien werd de man bedreigd met woorden. Later op de avond werd de op de kermis alsnog de 21-jarige man aangehouden. Een 18-jarige man uit Veendam verklaarde dat hij door de hem met in blikje drinken in zijn gezicht was geslagen. Hij is samen met agenten op zoek gegaan. Ze troffen de verdachte op de kermis. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Daar bleek dat hij eerder die avond betrokken was geweest bij de melding van de Kerkstraat. De bewoner heeft de verdachte aangewezen als degene die hem bedreigd heeft. De 21-jarige man is ingesloten voor onderzoek.

Aanhoudingen na rijden onder invloed

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft vrijdagavond en nacht meerdere bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed. Vanwege het Mega Piraten Festival in Marum werden extra alcoholcontroles gehouden. Een 38-jarige man uit Drouwenermond had veel geluk. Hij werd op het Zuiderdiep tussen zijn woonplaats en Stadskanaal gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden en uit de test op het politiebureau bleek dat hij tegen de 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. Dat was net te weinig voor het invorderen van zijn rijbewijs. Die mocht hij dan ook houden, maar hij krijgt wel een proces-verbaal. Een 52-jarige bestuurder uit Zevenhuizen (GN) werd op het Hoofddiep in zijn woonplaats gecontroleerd en aangehouden. Hij had bijna 1 promille alcohol in zijn bloed. Op de Noorderweg in Noordwijk viel een 20-jarige bestuurder uit Grijpskerk door de mand. De beginnend bestuurder bleek ruim 0,45 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een 26-jarige man uit Niebert bleek ruim 0,65 promille alcohol in zijn bloed te hebben. In de Stad kreeg een 32-jarige Stadjer een proces-verbaal voor rijden onder invloed. Bij de Ebbingebrug sloeg hij linksaf richting de Turfingel. Hij liet tegemoetkomende fietsers niet voor gaan. Hij werd langs de kant van de weg gezet en hij bleek ruim 0,85 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een 33-jarige scooterrijder uit Bedum werd op het Floresplein langs de kant van de weg gezet. Ook hij moest mee naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ruim 1 promille alcohol in zijn bloed had. Een 24-jarige scooterrijder uit Veendam werd tenslotte op de Van Stolbergweg betrapt op het rijden onder invloed. Hij bleek ruim 1,65 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen de drankrijders wordt proces-verbaal opgemaakt. Uit onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie blijkt dat Groningse bestuurders de kans dat ze betrapt worden op rijden onder invloed zeer laag inschatten: slechts één procent acht die kans groot tegenover vijf procent landelijk. Alleen beginnende bestuurders in Groningen vormen daarop een grote uitzondering: van hen vindt acht procent de kans (zeer) groot dat ze met alcohol op worden gepakt. Toch controleert de politie dagelijks op het rijden onder invloed. De politie controleert ook juist op die plekken waar de kans op het treffen van drankrijders het grootst is. Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het ongevalrisico met 100%. Een aanzienlijk deel van de
verkeersslachtoffers zijn slachtoffer van drankrijders. De politie blijft daarom intensief controleren op alcoholgebruik in het verkeer. Bestuurders zijn strafbaar vanaf circa 0,5 primille alcohol. Beginnend bestuurders zijn strafbaar vanaf circa 0,2 promille alcohol. Kijk voor meer informatie op de website van hetOpenbaar Ministerie.