Gezocht: singles, voor paarseizoen in Apenheul


Singles in apenpark op zoek naar de biologie van de partnerkeuze

APELDOORN, 20100916 -- Lentekriebels of herfstvlinders? Het paarseizoen van de berberapen en doodshoofdaapjes staat voor de deur. Geschikte partnerapen worden gezocht en meestal gevonden. Die zoektocht loopt niet altijd vanzelf. Daarom zijn singles van Nederland op zaterdagmiddag 9 oktober van harte uitgenodigd in Apenheul om te ontdekken hoe het zit met hún keuze van een geschikte partner. Het uitzoeken van een partner blijkt niet altijd even rationeel als we denken en de vlinders in onze buik blijken vaak misleidend. Hoe het zit met de biologische achtergrond van de partnerkeuze staat centraal tijdens deze middag, uitsluitend bedoeld voor singles.

Bioloog Patrick van Veen (schrijver van o.a. Help, mijn baas is een aap) en zijn collega's nemen de singles op 9 oktober mee op ontdekkingstocht langs de biologische drijfveren van de partnerselectie. Is geur misschien belangrijker dan uiterlijk? Selecteren mannen op een andere manier hun partner dan vrouwen? De deelnemers ontdekken hoe we onze eigen natuur kunnen misleiden met een beetje lipgloss en gel en waarom vrouwen soms de voorkeur hebben voor een stoere man en soms voor de zorgzame.

Zilverruggorilla Jambo met zijn zes vrouwen is vast niet voor iedereen het ideaalbeeld van een trouwe partner. En de gibbons zijn `als meester in de slippertjes' waarschijnlijk ook niet wat we zoeken in een relatie. Toch geven hun gedragingen ons wel inzicht in ons eigen gedrag als het aankomt op partnerselectie.

Op zaterdag 9 oktober 2010 houdt Apenheul samen met Apemanagement deze dag voor singles. Aanvang is om 12.30 uur. Aanmelden voor singles kan via beleefhet@apenheul.nl, meer informatie is te vinden op www.apenheul.nl. Deze complete middag, inclusief lezing, entree Apenheul, rondleiding en borrel, wordt aangeboden voor ¤ 35,-. Deze dag vormt de start van het nieuwe programma "Dierbare Partners" dat Apenheul in samenwerking met Apemanagement aanbiedt voor groepen.

Zie ook: BBC News - Animal behaviour in the boardroom