Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 augustus 2010

Voor de Wind presenteert:

Het Orgelt in Den Bosch

Van Bach en Acrobaten via Olifantje Babar tot 'Voetbal is Orgel'

In het weekend van 9 en 10 oktober 2010 staat het orgel centraal in een zestal voorstellingen, onder de naam 'Het Orgelt in Den Bosch'. Naast een vanzelfsprekende combinatie - zoals het gebruik van het orgel bij een cantate- ziet het publiek ook niet-alledaagse samenwerkingen. Zo worden de orgels van de Hervormde kerk en de St. Cathrien gebruikt om beelden van de legendarische wedstrijd Nederland-Duitsland tijdens het EK van 1988 te illustreren, de kunsten van acrobaten te ondersteunen en als begeleiding van een gospelconcert.

Ook krijgt Den Bosch bezoek van een heel bijzonder mobiel orgel: de Trivento. Dit orgelachtig instrument wordt verspreid opgesteld door de ruimte, heeft bosjes orgelpijpen en is verbonden door lange windkanalen. De jongste concertbezoekers staan centraal: een groot scholenproject leert kinderen alles over het orgel, er zijn schoolvoorstellingen in de Ned. Hervormde kerk en er is een speciale kindervoorstelling over het olifantje Babar in De Toonzaal.

Programma

Zaterdag 9 oktober 2010, 13.30-14.15 uur, Ned. Hervormde kerk Acrobatiek en orgel
Art de la Rue, acrobatiek
Mark van Kuilenburg, orgel
Een revueachtige show met het orgel als middelpunt. Totaal verschillende nummers (dans, diverse circustechnieken zoals jongleren, acrobatiek en zang) worden met elkaar verbonden door presentator/zanger/acrobaat Jeroen Manders. Steeds is er orgel bij betrokken: de ene keer als hoofdattractie of als achtergrondmuziek bij een variétéact, dan weer als begeleiding van een lied. De virtuoze acrobaten van Art de la Rue en organist Mark van Kuilenburg houden de spanning erin. Laat je verrassen!

Zaterdag 9 oktober 2010, 14.30-15.00 uur, Ned. Hervormde kerk Voetbal is orgel
Voetbal is orgel: EK voetbal 1988

Geerten Liefting, idee en muziek, orgel

Hans Busstra, regie

De overwinning van het Nederlands elftal op het Duitse in 1988 blijft een hoogtepunt uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis. De wedstrijd verliep als een jongensboek: Nederland kwam achter te staan door een omstreden penalty, maar door doelpunten van Koeman en Van Basten, vlak voor tijd, werd na een zinderend gevecht de finale bereikt. In een creatieve samenvatting wordt deze spannende wedstrijd opnieuw beleefd muzikaal tot een hoogtepunt opgestuwd.

Zaterdag 9 oktober 2010, 15.30-16.30 uur, St. Cathrien Gospel

Mark Lippe, orgel

Breeze, gospelgroep
Natuurlijk wordt het orgel nog vaak geassocieerd met de kerkelijke cultuur. Maar elders in de wereld speelt het instrument soms nauwelijks een rol in kerkdiensten. In Amerika staan er rijen voor kerken waar beroemde gospelkoren optreden. Daar komt zelden of nooit een groot orgel aan te pas. Dus hoe zou dat samengaan - de 'psalmenpomp' en gospel? Organist Mark Lippe gaat op het orgel de confrontatie aan met de opzwepende dames van Breeze.

Zaterdag 9 oktober 2010, 17.00-18.00 uur, Jheronimus Bosch Art Center Bachcantate
Johann Sebastian Bach Cantate Geist und Seele wird verwirret, BWV 35; Motet Lobet den Herrn, BWV 230; Cantate Gott soll allein mein Herze haben, BWV 169

Cappella Jheronimus Bosch & Concerto Strumentale

Maarten Engeltjes, alt
Vincent van Laar, orgel
Jeroen Felix, dirigent

De Bachcantates zijn inmiddels een traditie in Den Bosch. Bach was zelf organist, de beroemdste van zijn tijd. In de cantates gaf hij zichzelf soms een virtuoze solopartij zoals in de cantates voor alt die vanmiddag te horen zijn. De organist Vincent van Laar neemt de rol op zich Bach te imiteren. De vocale solist is de jonge alt Maarten Engeltjes, die al een naam heeft opgebouwd als de meest veelbelovende mannelijke altstem van dit moment. Koor, orkest en solisten staan onder leiding van Jeroen Felix.

Zaterdag 9 oktober 2010, 20.00-21.00 uur, Ned. Hervormde kerk Trivento
Klaas Hoek, Trivento, improvisatie

Greetje Bijma, zang

Verspreid opgesteld door de ruimte bosjes orgelpijpen, verbonden door lange windkanalen, bespeeld door Klaas Hoek aan de Trivento, een soort beiaardklavier en ontworpen door muziekuitvinder Horst Rickels. Klaas Hoek laat de pijpen suizen, joelen en pulseren: dat vormt de uitdaging voor de talentvolle zangeres en stemkunstenares Greetje Bijma, die de melodie boven het Trivento laat uitstijgen.

Zondag 10 oktober 2010, 11.00-11.45 uur, Toonzaal
De geschiedenis van het olifantje Babar
Een spannend verhaal voor kinderen en hun ouders
Reitze Smits, arrangement

Jean de Brunhoff, vertaling

Hiroko Imai, orgel

Babar, een lieveling van veel kinderen. Wie Babar niet uit het boekje kent, kent het olifantje wel van de tekenfilmserie. De Franse componist Francis Poulenc maakte in 1940 de muziek bij het verhaal over het bijzondere, goedgeklede olifantje, dat verzeild raakt in de mensenwereld. Het verhaal, verklankt door Poulenc, wordt in deze voorstelling zowel verteld als uitgebeeld. Zoals ook in andere programma's in dit festival, is de muziek speciaal voor deze gelegenheid voor orgel bewerkt.



Ingezonden persbericht