Gemeente Woudrichem

NIEUWS


9 oktober - vierde poëzieavond Eethen

Op zaterdag 9 oktober a.s. zal in de sfeervolle Eethense kerk de vierde Poëzieavond gepresenteerd worden. Met steun vanuit de cultuurraden van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam is het evenement dit jaar uitgegroeid tot een festival voor héél het Land van Heusden en Altena! Na de successen van de voorgaande jaren komt de werkgroep Poëzieavond opnieuw met een boeiend, afwisselend programma.

Tjitske Jansen

Een speciale gast is de jonge, dynamische dichteres Tjitske Jansen. Zij werd in 1971 in een christelijk gezin in Barneveld geboren. Door grote spanningen tussen haar en haar broer belandde ze vanaf haar twaalfde jaar in een aantal pleeggezinnen. Na haar vwo-opleiding studeert ze o.a. drama aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. Zo komt ze als actrice in de wereld van het theater terecht. Ook schrijft ze in die periode toneelteksten. Vanaf 2001 treedt ze regelmatig op als dichter tijdens poëziefestivals en zij valt daar op door haar spontane optreden. In 2003 verschijnt haar eerste bundel HET MOEST MAAR EENS GAAN SNEEUWEN. Opvallend is hoe de theateropleiding haar gedichten heeft beïnvloed: op een bijzondere wijze weet zij in te zoomen op het drama van het `gewone' leven. Een kort voorbeeld: De stad is nog stil / Tegen elkaar en een muur / Slapen twee fietsen. De bundel heeft een ongekend succes: 15.000 exemplaren worden er verkocht! Tjitske wordt een veelgevraagde gast op literaire happenings.

In 2007 verschijnt KOERIKOELOEM dat uit korte teksten, prozaminiaturen, bestaat die door hun bezwerende herhaling en dwingende ritme een poëtische lading krijgen. In begrijpelijke taal is het een verslag van wonderlijke gebeurtenissen en ervaringen uit haar jeugd. Zo is de bundel een intrigerend `curriculum vitae' (levensverhaal) geworden. Tjitske kiest voor de sprookjesvorm (er was ...) om zich op die manier te bevrijden van schaamtegevoelens. Zelf zegt ze: "Het was voor deze bundel dat ik het lef had om eerlijk te zijn naar mezelf...". Vorig jaar werd KOERIKOELOEM bekroond met de prestigieuze Anna Bijns Prijs.

De werkgroep is er trots op dat Tjitske Jansen speciaal voor de Poëzieavond vanuit Schotland, waar zij de laatste jaren verblijft, naar Eethen komt! Haar bundels zijn op de avond te koop en Tjitske zal ze graag in de pauze signeren.

Streekdichters

Ieder jaar melden zich nieuwe streekdichters aan. Bij de tien dichters die op 9 oktober zullen optreden zijn er drie debutanten: Gijsje van Andel, Thera van den Heuvel en Adrie Hogenhorst. Daarnaast bekende gezichten als Kees van Gammeren, Rinus Verhoeven en Cees Visser. Het Poëziefietsrouteboek (nu al de tweede druk en ook op de avond te koop) blijkt bij velen de creatieve ogen geopend te hebben voor de schoonheid van onze streek. Net als vorige jaren zal het voordragen van de gedichten ondersteund worden door een prachtig verzorgde Power Point presentatie.

Merwe Minuetta

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door vijf enthousiaste blazers van het Gorinchems orkest MERWE SINFONIETTA. Dit blazerskwintet bestaat uit Armella van de Heuvel, Angela van Tuijl (klarinet), Jolanda van Tuijl (dwarsfluit), Merel Schram (hobo) en Hans Bout (fagot). Zij brengen een gevarieerd en inspirerend programma!

De Eethense Poëzieavond belooft weer voor een breed publiek een schitterende avond te worden, een culturele parel voor de inwoners van Het Land van Heusden en Altena! Hopelijk wordt het een mooie opmaat voor het eerste lustrum in 2011.