Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 10 september 2010

Welke rol wil je in de ogen van de wereld spelen?
Toneelgroep Oostpool speelt Hamlet

Vanaf oktober 2010 presenteert Toneelgroep Oostpool 'het stuk der stukken': Shakespeare's Hamlet. Oostpool-acteur Sanne den Hartogh speelt de titelrol. Regisseur Marcus Azzini stelt in zijn Hamlet fundamentele vragen over de relatie tussen man en vrouw, tussen ouders en hun kinderen, over het maken van keuzes en het dragen van de gevolgen. Maar bovenal over wat het betekent om een plaats op te eisen in de ogen van de wereld, wat het betekent om werkelijk te zijn. In deze Hamlet zet Azzini de geslaagde samenwerking voort met schrijver/acteur Joeri Vos (bewerking), met ontwerper Theun Mosk (toneelbeeld) en modeontwerpers Klavers van Engelen (kostuums), waarmee hij vorig seizoen de succesvolle toneelbewerking van Virgina Woolfs roman Orlando maakte. De speelperiode van Hamlet is van 9 oktober t/m 11 december 2010 en de première vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Schouwburg Arnhem.

Hamletâ"'

Geen stuk is zo bekend als Shakespeare's Hamlet. Het verhaal van de jonge prins die zich voor de opdracht gesteld ziet de moord op zijn vader te wreken, behoort tot de iconen van het theater. De dichter T.S. Eliot noemde Hamlet daarom ooit 'de Mona Lisa van de literatuur': minstens zo beroemd en even enigmatisch. Hamlet weigert alle rollen die hem worden aangeboden. Hij wil niet kiezen. Hij wil noch prins, noch wreker noch de geliefde van Ophelia zijn. Hij speelt zijn rol en het publiek moet mee in zijn toneelspel, in de leugens en in de fantasie. Naarmate het stuk vordert ontaardt de verbeelding in waanzin, wordt de opstand van de zoon een filosofisch probleem en verliest de politiek het van de menselijkheid. Hamlet moet kiezen en hij kiest pas tegen de achtergrond van de naderende dood. Toneelgroep Oostpool werkt met een jonge acteursgroep die de stem van een generatie is. Als iedere generatie zijn Hamlet moet hebben, dan is het nu aan Sanne den Hartogh om die rol op zich te nemen.

tekst William Shakespeare | bewerking Joeri Vos | met Michiel Bakker, Aafke Buringh, Sanne den Hartogh, Ali Ben Horsting, Maria Kraakman, Janneke Remmers, Stefan Rokebrand, Erik Whien | regie Marcus Azzini | scenografie Theun Mosk | kostuums Klavers van Engelen | licht Theun Mosk, Stijn van Bruggen | muziek Richard Janssen

Sanne den Hartogh â"'acteur Toneelgroep Oostpool
Sanne den Hartogh (1981) studeerde in 2004 af aan Toneelschool Amsterdam. Hij speelde in Richard III bij ZTHollandia (Johan Simons). Bij Toneelgroep Amsterdam speelde hij in Keetje van Heilbron (Gerardjan Rijnders), de monoloog Brief aan M (naar een tekst van Arnon Grünberg) en Opening Night (Ivo van Hove). Bij het Noord Nederlands Toneel maakte hij met Floris van Delft Verzet naar De rechtvaardigen' van Camus. Bij Huis aan de Amstel was hij te zien in Tot je mij ziet (Jaap Spijkers) en bij Teatro in Crave van Sarah Kane (Marcus Azzini). Van 2006-2009 speelde hij bij NTGent in o.a. Seemansliedern (Christof Marthaler), Instinct (Johan Simons) en De koning sterft (Aus Greidanus jr.). Verder was hij te zien in speelfilms als Julia's hart (telefilm Peter de Baan), De Storm (Ben Sombogaard) en tv-series als Stellenbosch, Keyzer en de Boer advocaten, Baantjer en Verborgen gebreken. Ook nam hij deel aan het populaire improvisatieprogramma De vloer op. In voorjaar 2010 maakte hij sa men met Marcel Osterop Meneer van Ooyen, een co-productie van Cargo en Toneelgroep Oostpool.

Marcus Azzini â"'regisseur Toneelgroep Oostpool
Vanaf januari 2009 is Marcus Azzini (1971), samen met Erik Whien, als huisregisseur verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Marcus werd geboren te Sào Paulo, Brazilië en woont inmiddels ruim 17 jaar in Nederland, waar hij de regieopleiding volgde aan de Toneelschool in Amsterdam. Zijn eerste regie bij Toneelgroep Oostpool was Wat het lichaam niet vergeet (2009). In datzelfde seizoen maakte hij ook nog Midzomernachtsdroom en de Paradevoorstelling Los. In seizoen 2009/10 regisseerde hij het succesvolle Orlando, naar het boek van Virginia Woolf, de herneming van Pasolini, die hij in 2003 maakte met de acteurs Stefan Rokebrand en Joep van der Geest, Er moet licht zijn en de Parade voorstelling Thuis ben je nooit alleen. Eerder regisseerde hij onder andere Peanuts (Theatercompagnie), Phaedra's Love (bij zijn gezelschap TEATRO) en Moeder Afrika (Wederzijds).

Over Toneelgroep Oostpool â"'
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema's in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe, grote wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn. Het gezelschap is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor Nederlands theater. Toneelgroep Oostpool speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters, op locatie en bovenal in het eigen Huis Oostpool in Arnhem. Per jaar worden vijf à zes producties uitgebracht. Marcus Azzini en Erik Whien zijn sinds 2009 aangesteld als huisregisseurs, die werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven acteurs.

Einde persbericht -------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl of kijk op www.toneelgroepoostpool.nl