Ingezonden persbericht


Oogstdag in jubileumjaar van De Kruidhof

Zaterdag 9 oktober is de jaarlijkse Oogstdag van Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost. Hiermee wordt het succesvolle jubileumjaar van 80 jaar De Kruidhof afgesloten. Op deze feestelijke dag is er van alles te beleven: een prachtige Fruitshow van oude fruitrassen en een gezellige markt in de Kloostertuin. De kinderen kunnen pompoenen snijden en volop spelen in de nieuwe educatieve speeltuin. In de kassen kunnen herstbloemstukken worden gemaakt en zijn de Lions Lauwersland actief met de verkoop van suikermais.

De Kruidhof, in 1930 opgericht als Stichting Groente en Fruit Noordoost Friesland, presenteert zo'n tachtig soorten appels en peren van overwegend oude rassen uit de eigen Fruithof. En laat daarmee zien dat in dit 80 jarige jubileumjaar groente en fruit nog steeds een belangrijke plaats innemen in de Botanische tuin. Ook Fruit yn Fryslân is vertegenwoordigd met een grote collectie fruit. Deskundigen kunnen u van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren, als u een aantal vruchten en wat blad aan een takje meeneemt. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. In de Kloostertuin staan diverse kramen met allerlei heerlijkheden uit de rijke herfst. Zo is er een proeverij van pompoensoep in allerlei varianten. Tussen 11 en 16 uur kunnen de kinderen in de kas onder begeleiding van vrijwilligers en met hulp van de ouders uit pompoenen een lampion snijden. De volwassenen kunnen een pompoenschikking maken met materialen uit de tuinen van De Kruidhof. In een feestelijk ingerichte pompoenenkamer kan iedereen ideeën opdoen alvorens zelf aan de slag te gaan. Traditiegetrouw kan jong en oud raden hoe zwaar de grootste tentoongestelde pompoen is. Een leuke prijs wacht er voor de winnaar of winnares. De Kruidhof is op zaterdag 9 oktober open van 10 tot 17 uur.

---------------------------------
Persbericht Kort

Zaterdag 9 oktober
Oogstdag en Fruitshow in Botanische Tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29B te Buitenpost. Van 10.00 tot 17.00 uur. Tentoonstelling van fruit uit de Fruithof en van Fruit yn Fryslân, determineren van fruit, kramen met oogstproducten, proeverij van pompoensoep. Voor de kinderen: snijden van pompoenen. Voor de volwassenen: maken van een pompoenschikking. Veel tuinplanten in de aanbieding. IJstijdenmuseum, De Uithof (tuincafé) en Fluitenkruid (winkel) van Talant geopend. Voor informatie: www.dekruidhof.nl of tel. (0511) 541 253. --------------------