Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jan Hoet opent Armando & Aaron van Erp in Armando Museum Bureau

Op zaterdag 9 oktober om 15.30 uur opent Jan Hoet, zelfstandig curator, voormalig artistiek leider van Marta Herford en voormalig directeur van het S.M.A.K. in Gent, de tentoonstelling Armando & Aaron van Erp in het Armando Museum Bureau. Armando & Aaron van Erp omvat werk van Armando in dialoog met dat van de jonge kunstenaar Aaron van Erp (Veghel, 1978). Ondanks zijn jonge leeftijd is de thematiek van Aaron van Erp nauw verwant aan die van Armando.

De tentoonstelling Armando & Aaron van Erp komt voort uit het streven van het Armando Museum Bureau om, naast de solotentoonstellingen van Armando, het werk van Armando ook te tonen in relatie tot werk van andere kunstenaars. Wanneer verschillende artistieke werelden met elkaar in contact komen, ontstaat namelijk iets nieuws. De dialoog tussen het werk werpt licht op overeenkomsten en verschillen in de thematiek, mentaliteit of werkwijze van de kunstenaars. Het oeuvre van elke kunstenaar komt daarmee in een ander licht te staan en het wordt duidelijk hoe de verschillende kunstenaars vorm geven aan hun creatieve impulsen.

Aaron van Erp heeft sinds zijn afstuderen aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch in 2001 een bloeiende carrière. Nationaal en internationaal is zijn werk opgenomen in verschillende verzamelingen. Eind 2007 opende Aaron van Erp's eerste museale solotentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. De tentoonstelling in het Armando Museum Bureau laat een keuze zien uit het werk van Aaron van Erp uit de jaren 1998 tot 2010, samen met zeer recente schilderijen van Armando, rechtstreeks afkomstig uit zijn atelier in Potsdam.

Beide kunstenaars zijn gefascineerd door het kwaad, het geweld en de verschrikkingen van de ons omringende wereld. De kunstwerken dragen als belangrijke thema's machtsverhoudingen, geweld en onderdrukking. Optimistisch is het wereldbeeld van beide kunstenaars niet, realistisch is het mogelijk wel. Voor zowel Armando als voor Aaron van Erp geldt dat de beelden die zich aan hen voordoen, geschilderd moeten worden. Hierbij gebruiken beiden de schilderkunstige instrumenten van deformatie en destructie om hun werken universele lading en betekenis te geven.

In het werk van Van Erp wordt de dramatiek van zijn onderwerpen veelal gerelativeerd door humoristische elementen als bizarre titels en het toevoegen van alledaagse elementen als potjes pindakaas, speklappen en wasmachines. Ook zijn kleurgebruik, dat vaak helder is, staat gevoelsmatig in contrast met de minder frisse voorstellingen. Door het absurdisme en de vervreemding kan het werk toch een lach oproepen en zo vervaagt bij Aaron van Erp, net als bij Armando, de grens tussen goed en kwaad. Ze maken kunst met een verraderlijke schoonheid.

De tentoonstelling Armando & Aaron van Erp is te zien van 10 oktober t/m 30 januari 2011. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie (uitgeverij d'jonge Hond, Zwolle) met essays van kunsthistoricus en hoofd Armando Museum Yvonne Ploum en filosoof Katja Rodenburg, en alle afbeeldingen van de werken in de tentoonstelling. De publicatie Armando en Aaron van Erp is te koop in de museumwinkel van het Armando Museum Bureau en in elke goede boekhandel.

-einde persbericht-