Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6 oktober 2010

Een Gummihuis en een uitklapbare Bus-Bühne: GastGastgeber in Bochum

Potentiële overnachtingruimtes en Nederlands Design.

Een Gummihuis, de reddingscapsule van een boorplatform en een omgebouwde silo: het Nederlandse project GastGastgeber presenteert het komende weekend op het plein voor het Schaupsielhaus Bochum ongewone verblijfs- en werkruimtes. De dramaturgen en spelers van het Schaupsielhuis gebruiken deze re-use objecten voor korte ensceneringen en lezingen. Zaterdag om 18.30 uur is de lezing 'Save our Souls-een catastrophe lezing' in de Reddingscapsule gepland. Op het plein naast de Reddingscapsule staat de bus waarvan de helft uitgeklapt kan worden en zo een pop-up-store wordt met Nederlands en Duits design. Een zeecontainer is ingericht met computerschermen voor de interactieve voorstelling 'Life Streaming' van Dries Verhoeven.

Recycling, het hergebruiken van afval en goederen is een belangrijk onderdeel bij het project GastGastgeber. Dit is terug te zien als het verbindende element tussen de objecten voor het Schauspielhaus die allemaal een eerste leven achter zich hebben gelaten en die door het nieuwe gebruik voor velen voor een verassende ontdekking zorgen. De re-use architecten van Basurma uit Spanje hebben in de Reddingscapsule een tentoonstelling ingericht van hun ontdekkingstocht naar hergebruikte voorwerpen in het Ruhrgebied. Het hergebruik is ook terug te vinden bij enkele objecten van de Nederlandse en Duitse designers in de kiosk. De collectie is samengesteld door Heimatdesign uit Dortmund, een label, een winkel en een magazine voor hedendaagse kunst in het Ruhrgebied en de winkel Coming Soon uit Arnhem. Ook zijn in deze pop-up store de GastGastgeber dekens te koop: oranje wollen Engelse reddingsdekens met het onderscheidend merkteken van GastGastgeber er op genaaid.

In het weekend van 9 en 10 oktober vertoont GastGastgeber enkele korte films van Nederlandse filmers als Jan van Nuenen, Floris Kaayk en Simone Hooymans. Deze films hebben het hergebruik van leegstaande gebouwen en lege ruimte er om heen als onderwerp.

Onder de naam van GastGastgeber zijn door Nederlandse designers Jurgen Bey (Studio Makkink&Bey) en Gilian Schrofer (Concern) bijzondere locaties in Oberhausen en in Dortmund ingericht als tijdelijke gastenverblijven. Bij de entree van de tentoonstelling Norm=Vorm in Hal 5 van Zeche Zollverein heeft curator Judith ter Haar een tijdelijke Dutch Design STORE ingericht. Hier worden ook artikelen van Nederlandse designers verkocht die zich op een geheel eigenwijze met het thema recycling bezig houden.

Van mei tot en met oktober vindt in het Ruhrgebied het project GastGastgeber plaats: 'Avontuurlijke Overnachtingen in NL-Design'. Hans Venhuizen is intendant van dit project in het kader van NL-RUHR. GastGastgeber maakt onderdeel uit van het officiële programma van RUHR.2010. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) en de Ministeries van Buitenlandse Zaken (initiatiefnemer), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (mede-initiatiefnemer) en Economische Zaken.

//////

Einde persbericht