Ingezonden persbericht


Stichting Alpe d'HuZes fietst opnieuw recordbedrag bij elkaar voor KWF Kankerbestrijding

PERSUITNODIGING

Geldoverdracht Stichting Alpe d'HuZes met Youp van 't Hek

Zaterdag 9 oktober - ca. 13:30 tot 15:45 uur - Luxor Theater, Rotterdam

Cabaretier en columnist Youp van 't Hek overhandigt op zaterdag 9 oktober in het Rotterdamse Luxor theater op ludieke wijze de cheque met een uitzonderlijk hoog geldbedrag aan Ton Hanselaar, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding. Hoe hoog het precieze bedrag is dat Stichting Alpe d'HuZes gaat overhandigen, is nog niet bekend. Wel is al duidelijk dat het gaat om de grootste particuliere inzamelingsactie ooit voor KWF Kankerbestrijding: de teller stond in juni al op meer dan 10 miljoen euro. Ondanks de crisis gaat Alpe d'HuZes dus bijna twee keer zo veel ophalen als vorig jaar!

Spreker tijdens de officiële geldoverhandiging is o.a. professor Ellen Kampman, de kersverse hoogleraar van de nieuwe leerstoel 'Kanker en Voeding', die is mogelijk gemaakt door het geld dat Alpe d'HuZes heeft opgehaald. Uiteraard zullen Peter Kapitein, ambassadeur Stichting Alpe d'HuZes, en Coen van Veenendaal, voorzitter Stichting Alpe d'HuZes, ook het woord nemen over de ambities van Alpe d'HuZes en het internationale initiatief Inspire2Live. Dagvoorzitter is Job Boot.

Er is muziek van Maarten Peters en Margriet Eshuijs en Christan Grotenbreg, maar ook Youp zal met zijn band een optreden doen. Tevens zullen de 250 individuele renners en de meer dan 250 estafetteteams, die afgelopen 3 juni ieder minstens zes keer de berg op en neer zijn gefietst, de overhandiging bijwonen met familie en vrienden en er zijn verschillende (ex-) topsporters aanwezig die aan de actie hebben deelgenomen.

Alpe d'HuZes 2011

Volgend jaar stijgt Alpe d'Huzes verder, naar nog grotere hoogten. Op 9 juni 2011 gaan meer dan 3000 deelnemers van start bij de zesde editie van het evenement. Ook breidt Alpe d'HuZes het internationale evenement Inspire2Live verder uit. Dit jaar vond op 10-09-09 deze Belgische zusteractie al voor de tweede maal plaats op de Mont Ventoux. Onder het motto 'Opgeven is geen optie!' beklommen toen 270 Belgische enthousiastelingen de Mont Ventoux voor het goede doel, waarmee zij zo'n 235.000 Euro ophaalden voor de Vlaamse Liga tegen Kanker. Volgend jaar zullen in verschillende landen over de hele wereld vergelijkbare acties plaatsvinden voor Inspire2Live.

Over Alpe d'HuZes

Op 6 juni 2006 fietsten 66 wielrenners 6 maal tegen de legendarische Alpe d'Huez op. Zij fietsten op die dag ruim 370.000 Euro bij elkaar,wat het de op één na grootste particuliere inzamelingsactie ooit voor KWF Kankerbestrijding maakte. In 2007 vond het vervolg plaats: Alpe d'HuZes+1. Met deze actie werd een recordbedrag van meer dan 1 miljoen Euro bij elkaar gefietst. Op 5 juni 2008 hebben 100 renners en 54 teams dit record verbeterd en werd er meer dan 3,6 miljoen Euro bij elkaar gefietst. Op 4 juni van 2009 werd ondanks de crisis opnieuw een hoogtepunt bereikt: vorig jaar haalde de actie meer dan 5,6 miljoen Euro op met meer dan 1250 deelnemers.Dit jaar werd de lat weer hoger gelegd: 10 miljoen was het streefbedrag. Het leek onmogelijk, maar voor het goede doel stegen de bijna 3.000 deelnemers boven zichzelf uit en fietsten zo een enorm bedrag bij elkaar. Via Radio 2 programma Knooppunt Kranenbarg werd op 3 juni bekendgemaakt dat er al meer dan 10 miljoen Euro was opgehaald. D e Stichting Alpe d'HuZes hoopt op 9 oktober opnieuw een onwaarschijnlijk recordbedrag aan KWF Kankerbestrijding te mogen overhandigen.

Geldbesteding

De Stichting Alpe d'HuZes geeft alle giften voor 100% door aan een eigen onderzoeksfonds bij KWF Kankerbestrijding. Het geld ging o.a. A-CaRe, naar een nieuw onderzoeksprogramma voor de revalidatie van kankerpatiënten, dat Alpe d'HuZes samen met KWF Kankerbestrijding, NKI-AVL, VU Medisch Centrum, AMC, MMC en vele andere partijen heeft opgezet. Het programma is vorig jaar officieel van start gegaan en moet binnen vier jaar leiden tot een revalidatieprogramma op maat voor alle kankerpatiënten. Het is het eerste in zijn soort en ligt volledig in lijn met de missie van Alpe d'HuZes: anderen faciliteren en inspireren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker.

Ook in lijn met de missie van Alpe d'HuZes is de leerstoel 'Leven met Kanker' die dit jaar officieel aan de VU is ingesteld en betaald wordt door de Stichting Alpe d'HuZes. De eerste hoogleraar op deze post is professor Irma Verdonck. Zij doet onderzoek naar met name de psycho-sociale aspecten van het leven en samenleven met de ziekte kanker, waar gemiddeld één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt.

Nieuw is de leerstoel 'Kanker en voeding' over onderzoek naar goede voeding voor kankerpatiënten. De leerstoel richt zich dus niet op preventie. Hier heeft de stichting Alpe d'HuZes met o.a. KWF Kankerbestrijding een nieuwe hoogleraar geselecteerd: professor Ellen Kampman. De leerstoel 'Kanker en voeding' komt tot stand door nauwe samenwerking van de Wageningen Universiteit en de VU Amsterdam. Het onderzoek naar kanker en voeding is hard nodig aangezien er zeer weinig bekend is over welke voeding goed is voor kankerpatiënten.

Tot slot gaat Alpe d'HuZes zich hard maken over sneldiagnose voor kankerpatiënten. Hierover ontvangt u binnenkort apart een persbericht met meer informatie.

Wilt u meer weten over de actie? Kijk dan op www.opgevenisgeenoptie.nl




Ingezonden persbericht