Ingezonden persbericht


GEERT D'HOLLANDER WINT ANV-COMPOSITIEWEDSTRIJD VOOR BEIAARD

De Vlaming Geert D'hollander heeft met zijn compositie 'Ciacone' de internationale compositiewedstrijd voor beiaard gewonnen die het ANV had georganiseerd in het kader van het feestjaar '500 jaar beiaard'. De componist krijgt hiervoor een Visser-Neerlandiaprijs waaraan een geldbedrag van ¤ 10.000 is verbonden. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 9 oktober 2010 om 11.45 uur in het Stadhuis van Brugge. Dan zal ook het juryrapport bekend worden gemaakt. De laureaat brengt die dag om 17.00 uur de première op de pas gerestaureerde beiaard van Brugge.

De Nederlands-Vlaamse jury, bestaande uit Andries Clement, Arie Abbenes, Carl Van Eyndhoven, Frédéric Devreese en Daan Manneke beoordeelde 36 werken afkomstig uit 12 landen en vond 'Ciacone' in alle opzichten grensverleggend en van groot vakmanschap getuigen. Een muzikaal, maar technisch moeilijk stuk. Een compositie met ambitie die de beiaardwereld een stap vooruit laat maken.

'Ciacone' zal op bladmuziek worden uitgegeven door de Vlaamse Beiaard Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Klokkenspel.

Geert D'hollander
Geert D'hollander studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen (o.m. piano, koordirectie, fuga en compositie) en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Van 1997 tot 1999 was hij universiteitsbeiaardier en docent aan de 'University of California at Berkeley'. Hij is stadsbeiaardier van Lier, Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas en heeft zo'n 30 internationale wedstrijden voor beiaard en/of compositie gewonnen. D'hollander is leraar beiaardcompositie aan de Kon. Beiaardschool in Mechelen en krijgt jaarlijks compositieopdrachten uit binnen- en buitenland.

Algemeen-Nederlands Verbond
Het Algemeen-Nederlands Verbond wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op elk gebied bevorderen. Het ANV beheert het Visser-Neerlandiafonds. Grondlegger is mr. H.L.A. Visser, die in de Tweede Wereldoorlog de helft van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling deze gelden volgens zijn idealen te besteden. Hieruit zijn de Visser-Neerlandiaprijzen voortgekomen die het ANV sinds 1955 toekent. Er zijn prijzen voor persoonlijke verdiensten, cultuur, welzijn, drama en muziek.

Einde persbericht.