Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 07-10-2010

SINGER/SONGWRITER LUCKY FONS III TE GAST BIJ AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 9 oktober vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 14.30 uur en 16.30 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


· Cabaretier Diederik van Vleuten staat voor het eerst met een soloprogramma in de theaters. In 'Daar Werd Wat Groots Verricht' vertelt hij over de opzienbare belevenissen van zijn voorouders in Nederlands-Indië. Van Vleuten maakte twaalf jaar cabaret met Erik van Muiswinkel.


· Choreograaf en artistiek leider van het Scapino Ballet Ed Wubbe wil het dubbele gezicht van zijn tolerante èn bekrompen geboorteland laten zien in zijn voorstelling 'Holland +'. Wubbe gaat met deze reprise van zijn geprezen stuk hand in hand met de Duitse choreograaf Marco Goecke en de Scapinochoreograaf Loïc Perela. Jan Kooijman verruilde zijn carrière als danser bij het Scapino voor een rol in GTST. Inmiddels is hij jurylid bij het populaire programma 'So you think you can dance'.


· Hij is één van de bekendste Nederlandse schrijvers in het buitenland: Gerbrand Bakker. Voor zijn debuutroman 'Boven is het stil' kreeg hij dit jaar de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award. In zijn nieuwste roman 'De omweg' verruilt Bakker zijn bekende Noordhollandse landschappen voor de kronkelweggetjes van het Britse platteland.


· Maria Goos (bekend van 'Cloaca' en 'De familie Avenier') heeft een nieuw toneelstuk geschreven over twee acteurs. 'Doek!' is een toneelstuk over echt en onecht; op het toneel, in de kunst en in de liefde. Loes Luca en Peter Blok spelen de verschillende personages.


· Singer/songwriter Lucky Fonz III, bekend om zijn komische optredens, zal live muziek ten gehore brengen. De zanger heeft voor het eerst een volledig Nederlandstalig album gemaakt. Ook live muziek van zangeres en dichter Esther Groenenberg. Haar debuutprogramma heet 'Slingers en Ballonnen'.


· De Virtuele Vitrine van kinderboekenschrijfster Annemarie van Haeringen
· In de rubriek 'De 80 seconden van...' dichter Boris de Jong
· Roland Kieft bespreekt recent verschenen klassieke CD's.


· In de nieuwe rubriek van Opium: 'Het Syndroom van Stendhal' komen culturele prominenten aan het woord. Deze week vertelt Youp van 't Hek over zijn aangrijpende confrontatie bij het aanschouwen van het beeld van Maria Magdalena van Donatello in Florence.

De presentatie van Opium radio is in handen van Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.