KNHS

Chardon slaat keihard terug in de marathon

9 oktober 2010

KENTUCKY (KNHS)- IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft vandaag keihard teruggeslagen in de marathon van de Wereldruiterspelen in Kentucky. Anderhalf uur voor de start kwam de titelverdediger tot de ontdekking dat zijn rijtuig was gesaboteerd. De jury hield zich echter halsstarrig vast aan de starttijd. De jury gaf hem uiteindelijk toch de gelegenheid zijn rijtuig volledig te laten controleren en liet Chardon als laatste van start gaan. De viervoudig wereldkampioen zette zijn tanden in de marathon en won deze zodat hij het verschil met de leider in het tussenklassement Boyd Exell heeft weten te beperken tot 1,72 strafpunten.

Dit is de meest bizarre marathon die ik ooit heb gereden, vertelt een geëmotioneerde Chardon bij de finish van de marathon. De paarden stonden vanmorgen klaar om voor het rijtuig gezet te worden toen Chardon en zijn team er achter kwamen dat de marathonkoets gesaboteerd was. De hoes van de lange boom (de paal tussen de twee achterpaarden) en de kussens achterop waren doorgesneden en er was met de olie geknoeid. Een van de technische mensen van de organisatie heeft het rijtuig helemaal nagekeken en gaf een half uur voor Chardons nieuwe starttijd pas de koets vrij voor gebruik.
Voordat we het hindernistraject ingingen hebben we nog goed getest. Het rijtuig remde anders dan anders, maar de wedstrijd moest gewoon doorgaan. Zodra we startten was mijn hoofd leeg en heb ik me gefocust op de hindernissen. Gelukkig liep het gelijk in de eerste hindernis goed en had ik een goed gevoel. Net voor de laatste hindernis merkte ik dat mijn paarden moe begonnen te worden en ik zei tegen mijn zoon Bram die samen met mijn vrouw Paulien achterop staat, dat ik de lange route wilde rijden. Gelukkig zei Bram dat ik het nu niet uit handen moest geven en er voor moest gaan! De nek-aan-nek race tussen Chardon en Exell resulteerde in een waanzinnige marathonoverwinning voor Chardon. Met minder dan 1 balletje (1 bal = 3 strafpunten) verschil op Exell zal Chardon morgen de druk op Exell flink kunnen opvoeren door foutloos te rijden. De kans op het behalen van een vijfde gouden medaille is binnen handbereik!??Koos de Ronde revancheerde zich vandaag enorm door een fantastische marathon te rijden. Het liep vanaf het begin af aan al goed, vertelt een gelukkige De Ronde die geen fouten maakte en geen paal beroerde. Ik had natuurlijk wat in te halen en met deze marathon zit ik zeker bij de top. Het is gewoon kicken als het zo lekker loopt en het is een super gevoel dat mijn marathonresultaat meetelt voor het team. De Ronde is dankzij zijn vierde plaats in de marathon opgeklommen naar de zevende plaats in het individuele klassement. Ook Theo Timmerman reed vanmorgen een goede marathon: In de eerste hindernis waren zowel mijn paarden als ikzelf wat afwachtend, maar daarna ging het steeds beter. Bij het uitrijden van hindernis vijf maakte Timmerman het even spannend toen zijn rijtuig begon te driften. Gelukkig kwam het weer op vier wielen terecht en passeerde de menner uit Putten veilig de finish. Theo Timmerman staat op de vierde plaats krap achter de Amerikaan Tucker Johnson die op brons staat. Ook Theo maakt kans maken op een medaille mits hij foutloos blijft en Johnson een foutje maakt.
In het landenklassement kan Nederland het goud bijna niet meer ontgaan. Door de fantastische marathons van zowel Chardon als De Ronde staat heeft het Nederlandse vierspanteam een voorsprong van ruim 26 strafpunten op gastland Verenigde Staten. Topfavoriet Chester Weber moest in hindernis 7 een groom laten afstappen omdat een achterpaard over de streng van het voorpaard was gesprongen. Dit kostte de thuisrijder 10 strafpunten en extra tijd waardoor hij naar de dertiende plaats is geduikeld.

Cindy Timmer,
In opdracht van de KNHS

Stand individueel klassement na dressuur en marathon:
1. Boyd Exell (Aus) 130,52

2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 132,24

3. Tucker Johnson (Usa) 147,06

4. Theo Timmerman (Putten) 148,79

5. Tomas Eriksson (Swe) 149,82

6. Christoph Sandmann (Ger) 151,18

7. Koos de Ronde (Zwartewaal) 153,56

8. Daniel Würgler (Sui) 159,61

9. Fredrik Persson (Swe) 161,42

10. Georg von Stein (Ger) 164,11

Stand landenklassement na dressuur en marathon:
1. Nederland 273,77

2. USA 300,92

3. Zweden 311,24

4. Australië 311,99

5. Duitsland 315,29

6. Zwitserland 328,18

7. Canada 522,79

Uitslag marathon:

1. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 96,27

2. Tomas Eriksson (Swe) 99,52

3. Boyd Exell (Aus) 100,44

4. Koos de Ronde (Zwartewaal) 101,34

5. Werner Ulrich (Sui) 103,67

6. Georg von Stein (Ger) 106,25

7. Tucker Johnson (Usa) 106,87

8. Fredrik Persson (Swe) 108,04

9. Theo Timmerman (Putten) 108,60

10. Christoph Sandmann (Ger) 110,60

Programma:
Zondag 10 oktober:
09.00 uur: vaardigheid
14.30 uur: prijsuitreiking

Kijk voor de reacties van alle deelnemers en de bondscoach (interviews) op www.paardensport.tv
Volg al het laatste nieuws via twitter: www.twitter.com/wegkentucky

Meer info zie: www.alltechfeigames.com

Foto IJsbrand Chardon door: www.melissen.net