Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

09-09-2010

Kennis op Zondag: ontmoet wetenschappers in NEMO

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Volkskrant, NEMO, NWO en KNAW

Wetenschappers komen hun collegezalen en laboratoria uit! Op zondag 10 oktober 2010 vindt van 13.00 tot 17.30 uur in science center NEMO de derde editie plaats van het wetenschapsevenement Kennis op Zondag.

Tien enthousiaste wetenschappers beloven er een spannende en prikkelende zondagmiddag van te maken. Zij dagen hun publiek uit voor discussie, vragen en een persoonlijke ontmoeting. Tijdens Kennis op Zondag krijg je een update van de laatste en mooiste resultaten uit vele vakgebieden van de wetenschap. Kennis op Zondag spijkert je in één middag weer helemaal bij.

Programma

* Natuurkundige Robbert Dijkgraaf (Universiteit van Amsterdam /president KNAW) geeft de aftrap met een spraakmakende lezing.
* Hoofdpijnexpert Michael Ferrari (Universiteit Leiden )vertelt over zijn onderzoek naar het ontstaan van migraine.
* Communicatiewetenschapper Claes de Vreese (Universiteit van Amsterdam, lid De Jonge Akademie) laat zijn licht schijnen over de moeizame relatie tussen media, de burger en de politiek.
* Marian Joëls (UMC Utrecht/Universiteit Utrecht, bestuurslid KNAW) laat tijdens Kennis op Zondag zien dat stress helemaal niet erg hoeft te zijn.

* Latinist Bé Breij (Radboud Universiteit Nijmegen, lid De Jonge Akademie) brengt je op de hoogte van Romeins pulpfictie. Wat vertelt een verhaal van een vader die zijn zoon doodmartelt op verdenking van incest met moeder ons over de Romeinen?
* Cultuurfilosoof René Boomkens (Rijksuniversiteit Groningen) spreekt over de effecten van globalisering en digitalisering op de hedendaagse stedelijke cultuur, die hierdoor levendiger en diverser is geworden maar ook bedreigd wordt.

* Entomoloog Niels Verhulst (Wageningen Universiteit) onthult waarom sommige mensen altijd het slachtoffer van bijtgrage muggen zijn terwijl anderen ongeschonden blijven.

* Planeetonderzoeker Daphne Stam (SRON) neemt haar publiek mee naar fascinerende exoplaneten.

* Experimenteel zoöloog David Lentink (Wageningen Universiteit) geeft microrobotjes vleugels.

* Economisch historicus Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht, lid De Jonge Akademie) legt uit waarom de oprichting van de VOC een economische blunder van formaat was.

Meet & Greet
Na de lezingen is er uitgebreid gelegenheid voor discussie en vragen. In de pauzes kunnen bezoekers bij de Meet & greet in informele sfeer een praatje maken met de sprekers.

Kennis op Zondag praktische informatie
Kennis op Zondag is een initiatief van de Volkskrant, NEMO, NWO en KNAW. Het evenement is bedoeld voor iedereen met een brede interesse voor wetenschap. Het is een onderdeel van Oktober Kennismaand met als thema 'Leve(n) de variatie'.
Plaats science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam Tijd zondag 10 oktober van 13.00 - 17.30 uur.
Toegang 7,50 euro(inclusief twee consumpties). Kaarten zijn te koop via de website,

Meer informatie over programma en sprekers op www.kennisopzondag.nl


---