Gemeente Voorschoten

te lijf te gaan

Gratis workshop om stress te lijf te gaan

Rivierduinen biedt gratis webworkshop om stress te lijf te gaan

Op 10 oktober 2010, de Landelijke Dag Psychische Gezondheid, biedt Rivierduinen een gratis webworkshop aan om stressklachten te lijf te gaan. Het thema van deze dag is dit jaar 'stress en het voorkomen van overspannenheid en burn-out'. Daarnaast is op www.rivierduinen.nl een speciale pagina over het thema samengesteld. Hierop vinden bezoekers onder andere achtergrondinformatie, ervaringsverhalen, handige websites en het cursusaanbod van de diverse centra van Rivierduinen, waar GGZ Leiden onderdeel van is.

De gratis webworkshop is gericht op 'Het verband tussen vermoeidheid, stress en eetgewoontes'. Die beïnvloeden elkaar namelijk sterk en er zijn weinig mensen die dit beseffen. Tijdens de webworkshop kunnen mensen leren om deze patronen bij zichzelf te herkennen en krijgen zij handvaten geboden om hier gezonder mee om te kunnen gaan. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.rivierduinen.nl.

Aanbod in de regio
GGZ Leiden organiseert de zelfhulpcursus 'Stress op het werk'. Dit is een individuele schriftelijke cursus (met telefonische ondersteuning). Geïnteresseerden kunnen na een adviesgesprek gelijk met de cursus starten. Daarnaast biedt Preventie GGZ Leiden regelmatig de cursussen 'Minder stress door aandacht, mindfullnesstraining', 'Voluit leven' en 'Ontspanning door inspanning' aan. Voor meer informatie of aanmelden: bel 071 890 6194 of mail preventie@ggzleiden.nl.

Landelijke Dag Psychische Gezondheid
De Landelijke Dag Psychische Gezondheid is jaarlijks op 10 oktober. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan een thema binnen de psychische gezondheidszorg. Dit jaar is het thema stress en het voorkomen van overspannenheid en burn-out, omdat:


- 12 op de 100 bezoeken aan de huisarts te maken hebben met stress;


- 9.000 mensen in de WAO komen door stress en overspannenheid;


- 10% van de Nederlandse bevolking burn-out klachten heeft.

Van stress naar overspannenheid tot burn-out
Iedereen heeft wel eens last van stress, dat geeft niet. Een beetje stress is zelfs voor ieder mens gezond. Maar soms gaan mensen over hun eigen grenzen heen, wordt de stress ongezond en kunnen zij zelfs overspannen raken. Heeft iemand teveel stress en spanning, maar blijft hij doorgaan? Dan kan een burn-out ontstaan. Burn-out is het eindstadium van vaak jarenlange roofbouw op het lichaam. Mensen met een burn-out voelen zich lichamelijk en geestelijk erg moe. Alleen rust en tijd helpen niet meer. Hiervoor is professionele hulp nodig.
* 29 september 2010