KRO

KRO Brandpunt: Verslag van de Uruzgan missie door militairen zelf gefilmd

Uitzenddatum: 10/10/2010

Op 10 oktober a.s. staat KRO Brandpunt volledig in het teken van een bijzondere indringende documentaire: `Naar de klote. Troops in contact'. Voor het eerst zien we de oorlog in Uruzgan door de ogen de Nederlandse militairen zelf. Zij vertellen hun verhaal, ondersteund door unieke zelfgemaakt beelden. Gefilmd tijdens de missie en tot stand gekomen zonder tussenkomst van het Ministerie van Defensie.

Een uniek verslag van vertrek tot en met terugkeer. Het relaas van een peloton van het 17^de- pantserinfanteriebataljon uit Oirschot. Hun missie: wederopbouw in Uruzgan. Maar in plaats van schooltjes bouwen en waterputten slaan, vochten ze. Bijna dagelijks, tegen een onzichtbare vijand, de Taliban.

De documentairemakers waren in 2007 voor KRO Reporter in Uruzgan en filmden daar onder meer de leden van het peloton uit Oirschot. De militairen leverden hen op hun beurt uren door hen zelf, met mobieltjes en amateur-camera's, gemaakt materiaal. Ze legden alles vast: de patrouilles, de verveling, de gevechten, de bermbommen en de meligheid. Hun beelden tonen de rauwe werkelijkheid van een oorlog die van de Haagse politiek geen oorlog mocht heten.

Zeven jonge mannen van het peloton kijken in de documentaire ´Naar de klote. Troops in contact´ terug op wat ze in Uruzgan meemaakten. Ze praten openhartig over de strijd en de spanning. Maar ook over kameraadschap en soldatenhumor.

De missie eindigt in een drama als het peloton in een Taliban- hinderlaag terecht komt en één voertuig op een bermbom rijdt. Ook dan blijven de amateurcamera´s draaien. Net als de volgende dag wanneer het peloton, op de terugweg naar Kamp Holland op een zelfmoordenaar stuit. Vijf militairen raken gewond, vier van hen lopen blijvend letsel op. De zeven militairen uit Oirschot komen allemaal zoals ze zeggen ´anders terug´. Ze deden ervaringen op die forse littekens achter lieten, ook psychisch. Hun kameraadschap blijkt het belangrijkste medicijn.

Deze documentaire wordt ingeleid door Wouter Kurpershoek en is gemaakt door Liz de Kort, Bart Nijpels en Ton Vanderplas.

KRO Brandpunt, zondag 10 oktober 22.15 uur- 23.05 uur, Nederland 2