Gemeente Doetinchem

10 oktober: open dag rioolwaterzuivering Etten

Kruip in de wereld van het riool

Actueel bericht, 6 oktober 2010

Het vuile water dat we via de afvoer en het toilet wegspoelen, gaat uiteindelijk weer schoon de rivieren en kanalen in. Hoe dit kan, is te zien op zondag 10 oktober. Dan houdt de rioolwaterzuivering in Etten van 10.00 tot 16.00 uur open dag. De open dag is een initiatief van Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Doetinchem, gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Montferland.

Bezoekers krijgen tijdens de open dag in Etten een rondleiding waarin alle geheimen van de rioolwaterzuivering worden ontrafeld. Ook voor kinderen is er een aantrekkelijk programma. Zij kunnen bij de tentoonstelling `Het riool leeft' zelf een riool inspecteren of via een camera mankementen aan het riool signaleren.

Toegang gratis

Dagelijks gebruiken we per persoon zo'n 127 liter water, waarvan ongeveer 3 liter voor eten en drinken. De rest verdwijnt na gebruik in het riool. Om dit water weer terug in de natuur te kunnen brengen, moet het eerst gezuiverd worden. Dit gebeurt in het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel met behulp van veertien rioolwaterzuiveringsinstallaties. Wie dit met eigen ogen wil zien kan tijdens de open dag terecht op de rioolwaterzuivering aan de Oude IJsselweg 7 in Terborg. De toegang voor deze leuke en leerzame ontdekkingstocht is gratis en aanmelden is niet nodig.

Actueel