Radboud Universiteit Nijmegen


Christenen Midden-Oosten moeten zich niet weg laten jagen

Datum bericht: 7 oktober 2010

Tussen 10 en 24 oktober vindt in Rome een bijzondere bisschoppensynode plaats, gewijd aan de snel verslechterende positie van Christenen in het Midden-Oosten. Herman Teule, hoogleraar Oosters christendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen en adviseur van de Vaticaanse congregatie van de oosterse kerken, is de deskundige bij uitstek op dit gebied.

Christenen zijn in het Midden-Oosten een minderheid, vaak achtergesteld, onderdrukt of zelfs het doelwit van geweld. Veel christenen voelen zich niet meer thuis in de regio. Ze worden in de rol van vreemdeling geduwd, hoewel ze tot de oorspronkelijke bevolking behoren. Ze kiezen ervoor weg te gaan; anderen trekken zich terug in een getto en koesteren zich in een eigen geïsoleerde kerkelijke gemeenschap.

Maar deze snel slinkende minderheid moet zich niet weg laten jagen, vindt Herman Teule. 'Als christenen zich laten marginaliseren, delven ze het onderspit. Ze moeten juist volop de discussie aangaan met de Arabische wereld. Want ook daar is niet iedereen vóór verdergaande islamisering en zijn voorstanders te vinden voor een scheiding tussen kerk en staat.'

Een totaal nieuwe ontwikkeling is dat in de Golfstaten de christelijke minderheid snel groeit, door de komst van katholieke gastarbeiders uit de Filippijnen en Zuid-India. Zij hebben niet altijd de mogelijkheid om hun godsdienst uit te oefenen. Ook dat komt aan de orde op de synode.