Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Ministerie van VROM

Doe mee met de sterrentelling

27-08-2010

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren van zondag 10 oktober tot woensdag 10 november een landelijke sterrentelling.

De sterrentelling is een onderdeel van de zesde `Nacht van de Nacht' van de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. Dit jaar valt het evenement op zaterdag 30 oktober.

Lichtvervuiling

Met het tellen van sterren willen de organisaties aantonen dat het in Nederland bijna nergens meer helemaal donker is. Is de nachtelijke hemel boven Nederland onbewolkt, dan moeten de sterren rond het sterrenbeeld Cassiopeia tussen zondag 10 oktober en woensdag 10 november duidelijk te zien zijn.

Maar door het licht van straatlantaarns, kassen, reclameverlichting en zogenoemde skybeamers zijn de sterren rond Cassiopeia waarschijnlijk minder goed waarneembaar. Dit effect wordt lichtvervuiling genoemd. Het wordt vervuiling genoemd omdat het hierdoor niet meer totaal donker wordt en dat is weer slecht voor het bioritme van mens en dier.

Deelname

Cassiopeia is bij helder weer goed te zien. Hoe dit sterrenbeeld eruit ziet, kunt u vinden op de www.nachtvandenacht.nl. Daar staat vanaf 10 oktober ook het formulier voor u klaar dat u kunt gebruiken voor uw waarnemingen. Aan het eind van de telling worden de resultaten bekendgemaakt.

U kunt zich overigens nu al per e-mail voor de sterrentelling opgeven op campagnes@natuurenmilieu.nl . Ook kunt u hier met uw vragen terecht.

Meer informatie

* http://www.laathetdonkerdonker.nl

* http://www.natuurenmilieu.nl