Provincie Overijssel

#Provincie Overijssel

Nonstop tv-uitzendingen van opera en klassieke muziek

5 oktober 2010

De nieuwe Nederlandse cultuurzender BravaNL heeft oktober uitgeroepen tot 'Maand van het Oosten'. De programmering staat volledig in het teken van Overijsselse opera en klassieke muziek , kunst en cultuur. Aanleiding is de Edison Klassiek Publieksprijs die het Orkest van het Oosten in juni ontving voor het album Paganini concerten 1 en 2. BravaNL is te zien op de kabel en digitale TV.

Cultuurgedeputeerde Dick Buursink is in zijn nopjes met dit initiatief: "Dankzij de nieuwe media kan een groot publiek kennis nemen van de kwaliteit die in Overijssel geboden wordt. Tegelijk wordt de positie van de Overijsselse rijksinfrastructuur voor cultuur versterkt. Belangrijk, in deze tijd van bezuinigingen".

Maand van het Oosten

De Maand van het Oosten start op 8 oktober met een concert van het Orkest van het Oosten. De hele maand zendt BravaNL complete concertregistraties uit, maar ook documentaires en reportages over kunst en cultuur. Te zien zijn onder meer uitvoeringen door het Orkest van het Oosten van werken van Offenbach, Beethoven en Bizet. Verder zijn er reportages over de voorbereidingen op de première van Das Rheingold van Wagner door de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten 'On Tour' in Spanje; miniportretten en interviews met o.a. dirigenten en solisten en sleutelfiguren in Overijssel.

Co-productie

De cultuurzender werkt samen met het Orkest van het Oosten, de Nationale Reisopera, het ArtEZ Conservatorium, Museum De Fundatie en de regionale pubkliekszender RTV Oost, dat in co-productie een deel van het maandprogramma uitzendt; vanaf zondag 10 oktober telkens tussen 11.00 en 13.00 uur via TV Oost.

Het Overijsselse cultuuraanbod is beschikbaar voor 10 miljoen mensen.