Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
6 oktober 2010

Oktober Kennismaand in Museon
Uitvinders spieken in de natuur

Oktober Kennismaand is het grootste landelijke festival over wetenschap en technologie met bijna 800 evenementen in heel Nederland. Aansluitend op 2010, het Internationale Jaar van de Biodiversiteit, is het landelijke thema 'Leve(n) de variatie'. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde. Deze soortenrijkdom is zeer cruciaal voor het voortbestaan van al het leven op aarde. Hierop aansluitend heeft het Museon in Den Haag een boeiend programma samengesteld onder de titel 'Uitvinders spieken in de natuur', waarbij wordt aangetoond hoe de mens zich bij uitvindingen en maatschappelijke vraagstukken heeft laten inspireren door de natuur. Jeugd van 6 tot en met 10 jaar krijgt door middel van demonstraties in het Museon Science Lab, antwoorden op diverse natuurvragen. Hoe overleven ijsberen in het koude Noordpoolgebied? Hoe ziet een vlieg of bij de wereld? Wat heeft een pijlinktvis met straalaandrijving te maken? Welk 'model' vogel blijft het langst in de lucht zweven of gaat het snelst? Wat hebben planten te maken met zonnecellen? Het Museon Science Lab is open op 10, 18, 22 & 31 oktober om 12.00, 13.30 & 15.00 uur (45 minuten). Toegang is gratis op vertoon van een Museon entreebewijs.

Uitvinders spieken in de natuur
De mens haalt al eeuwenlang ideeën voor oplossingen van problemen uit de natuur en soms gebeurde dat bij toeval. De wetenschap is tot het besef gekomen dat kijken naar de natuur kan leiden tot slimme duurzame oplossingen. De wetenschap zoekt nu bewust in de natuur naar inspiratie bij het oplossen van problemen in onze samenleving op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, architectuur, mobiliteit, gezondheid en materialen. De demonstraties in het Museon tonen de jonge bezoekers hoe vindingrijk de natuur blijkt. Aan de hand van verschillende dieren en planten wordt de overeenkomsten ontdekt tussen natuurlijke producten en producten door de mens ontwikkeld. Zo ontdekken de deelnemers dat enorme octopussen in de diepzee een mysterieus kleurenspel opvoeren, dat vleermuizen moeiteloos kleine insecten in de donkere nacht kunnen vangen en dat kleine en grote vogels gracieus kunnen vliegen, zweven of zelfs stil in de lucht kunnen hangen. Naar de natuur kijkend worden de resultaten van miljoenen jaren evolutie duidelijk.

Oktober Kennismaand
Tijdens Oktober Kennismaand neem je een kijkje in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. Tot en met 31 oktober openen 150 bedrijven, universiteiten, (onderzoeks)instellingen, science centra, sterrenwachten en musea hun deuren. Heel Nederland staat dan in het teken van Oktober Kennismaand. Dit jaar staan er bijna 800 boeiende en leuke activiteiten op het programma. Waaronder proefjes, theater, kinderuniversiteiten, workshops,rondleidingen, excursies, festivals, lezingen, debatten en experimenten.

Nationaal Centrum voor Wetenschap & Technologie
Oktober Kennismaand wordt georganiseerd onder auspiciën van het Nationaal Centrum voor Wetenschap & Technologie. NCWT doet dit door een breed scala aan landelijke projecten en activiteiten gericht op onderwijs en breed publiek te ontwikkelen. Projecten die laten zien hoe fascinerend, leuk, spannend, inspirerend en alom aanwezig en bruikbaar wetenschap en technologie zijn. Voor meer informatie mail naar info@ncwt.nl of bel 020-5313233.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / volwassenen: ¤ 8,50 / 6/ 65+ Pashouders: ¤ 7,- . Museumkaart geldig. Groepskorting vooor groepen van meer dan 20 personen mogelijk. Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
i. www.museon.nl




Ingezonden persbericht