Ingezonden persbericht


Amsterdam, 27 september 2010

Première Achtste-groepers huilen niet in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam

De muziekvoorstelling Achtste-groepers huilen niet (8+) gaat op zondag 10 oktober om 15.00 uur in première in het Theater van 't Woord in de Centrale Bibliotheek (Oosterdokskade 143). Achtste-groepers huilen niet, naar het bekende boek van Jacques Vriens, gaat over Joep en Elise die nu al dik in de twintig zijn, maar elke vijf jaar afspreken op het plein van hun oude basisschool. De voorstelling, met liedjes van Arthur Umbgrove, gaat over het vieren van de herinnering. Over gedeelde hoogte- en dieptepunten. En over alles wat je nooit meer wilt vergeten. De toegang tot deze première is ¤ 7,50 / met OBA-pas of Stadspas ¤ 5, 5,00. Kaartverkoop via www.oba.nl/agenda.

Achtste-groepers huilen niet
Hoewel ze al dik in de twintig zijn, spreken Joep en Elise elke vijf jaar af op het plein van hun oude basisschool. Om herinneringen op te halen aan hùn groep 8: het jaar waarin ze met de hele klas op kamp gingen, de Cito-toets moesten doen en heftige ruzies keihard werden uitgevochten. En het jaar van het spannendste voetbaltoernooi ooit. Maar vooral het jaar waarin hun klasgenootje Akkie ernstig ziek werd...

Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens behoort al jarenlang tot de favorieten tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. Het boek verscheen tien jaar geleden en werd in 2000 bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Jacques Vriens (1946) is een van de bekendste en meest succesvolle auteurs van kinderboeken in Nederland.

De theatervoorstelling Achtste-groepers huilen niet is een muzikale voorstelling met muziek van Arthur Umbgrove's cd Stilte Opname. Deze cd werd in mei 2009 gepresenteerd. Birgit Schuurman en Arthur Umbgrove zingen daarop liedjes met teksten naar verhalen van patientjes van het Emma Kinderziekenhuis.

De voorstelling Achtste-groepers huilen niet is gerealiseerd door Van Engelenburg Theaterproducties in samenwerking met het AMC Kinderziekenhuis/Emmapodium en Uitgeverij Van Holkema & Warendorf/Unieboek BV

Over de Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA is een culturele instelling, die zich ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. De OBA heeft zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers en 6.000 activiteiten per jaar.


---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,