Gemeente Heerlen

Cadeau Groene Kruis

Bijzonder kunstwerk voor Promenade II

De Vereniging het Groene Kruis Heerlen-Hoensbroek bestaat op zondag 10 oktober 100 jaar. Om dit te vieren wil het Groene Kruis de inwoners van Heerlen een kunstwerk in de openbare ruimte schenken. Via een open inschrijving is gekozen voor de Limburgse kunstenaar Hans Lemmen. Na overleg met omwonenden en gemeente heeft het college vandaag ingestemd met de keuze om het kunstwerk op Promenade II (tussen Geerstraat en Honigmanstraat) te plaatsen.

Hans Lemmen heeft de filosofie van het Groene Kruis verwoord in een kunstwerk waarin hij tevens een verwijzing legt naar het mijnverleden van de stad. Het kunstwerk, een twintig meter lange bank waarop een zegelboom ligt, biedt een rustplaats aan passanten. Het is tevens een 'lichaam' voor de nu zwervende ziel van het mijnbouwverleden; een lichaam om bij te gaan zitten terwijl men terugkijkt en vooruitkijkt. De bank wordt uitgevoerd in antracietkleurig beton, verwijzend naar steenkool. De liggende boom wordt gegoten in brons en verwijst naar de zegelboom waarvan veel fossiele resten zijn gevonden tussen de steenkool. De bol die uit de stronk naar buiten komt is een element dat naar voortzetting, hoop en toekomst verwijst.

De kunstenaar verplaatst na Pasen voor een periode van 6 weken zijn atelier naar de vitrine van het Glaspaleis waar hij zijn idee op ware grootte zal realiseren. Op deze manier kunnen inwoners en bezoekers van Heerlen persoonlijk kennis maken met het ontstaan van dit bijzondere kunstwerk.

Het kunstwerk wordt op 10 oktober 2010 officieel onthuld op Promenade twee en wordt dan symbolisch overhandigd aan de gemeente Heerlen en haar inwoners.

Groene Kruis en gemeente Heerlen, 30 maart 2010