Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Juda Goslinga speelt in The Open Road
Muziektheatervoorstelling ontwikkelt zich verder bij Club Opera

Amsterdam, 22 september 2010 - Van 10 oktober tot en met 4 december 2010 gaat de eerste officiële Club Opera tournee langs tien Nederlandse podia. Hiervoor is de muziektheatervoorstelling The Open Road van componiste Kate Moore en regisseur Matthias Mooij verkozen. De voorstelling maakte een korte tournee in het seizoen 2008 / 2009 en gaat nu in reprise. De rol die acteur Jan van Eijndthoven speelde wordt in deze tournee gespeeld door Juda Goslinga. Bovendien grijpen de makers de reprise bij Club Opera aan om hun voorstelling door te ontwikkelen.

The Open Road
In de voorstelling ontmoet het hoofdpersonage verschillende figuren die hem proberen te overtuigen de gebaande paden te verlaten en op zoek te gaan naar een andere, onbekende wereld. Het libretto van The Open Road is ontleend aan de gedichtencyclus Song of the Open Road van de Amerikaanse schrijver Walt Whitman (1819-1892). Met deze cyclus schreef Whitman feitelijk een pleidooi voor het reizen als ultieme les voor het leven. Kate Moore heeft gedichten hieruit op muziek gezet, maar Matthias Mooij gebruikte in eerste instantie niet al het muzikale materiaal voor de voorstelling. Nu het stuk in reprise gaat bij Club Opera maken regisseur en componiste van de gelegenheid gebruik om het stuk uit te breiden. Matthias Mooij: "Ik zie het stuk als een reis door het hoofd van een man die op een tweesprong staat. Hij is vastgelopen in zijn leven en verkent met behulp van de fantasie zijn mogelijkheden. De man maakt een imaginaire reis langs verschillende stations. Zo nu en dan stapt hij uit om de omgeving verder te verkennen. Soms timide, soms gulzig. Ik kan me goed voorstellen dat we de voorstelling kunnen verrijken door aan de bestaande stations nog een paar toe te voegen."

In de voorstelling navigeren vijf personages door het landschap op zoek naar een nieuwe wereld, nieuwe avonturen en misschien een betere vestigingsplaats. Moore en Mooij streefden er bij het maken van het stuk naar om geen verschil meer te laten bestaan tussen musici en acteur en tussen tekst en muziek. Door alle instrumentalisten als personages te zien wordt de muziek een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen en de dramatische handeling wordt tot muziek.

Juda Goslinga
Acteur Jan van Eijndthoven trad in de oorspronkelijke voorstelling op als reiziger, de enige speler zonder instrument. Wegens gezondheidsproblemen kan hij bij Club Opera zijn rol niet vervullen in The Open Road. Juda Goslinga (1971) neemt het van hem over. Hij studeerde in 1998 aan de theaterschool in Amsterdam, waar hij zijn studie kleinkunst heeft gecombineerd met de toneelschool. Hij werkte bij diverse gezelschappen waaronder Nes- Theaters (Carina Molier), Growing up in Public (Don Duijns), Het Zuidelijk Toneel (Sanne van Rijn), Huis aan de Amstel (Lotte van de Berg), Mugmetdegoudentand (Michiel van Erp), Nieuw West (Marien Jongewaard) en Beeldenstorm / Route 66 (Titus Muizelaar). Naast acteur/theatermaker is Goslinga sinds 2006 zanger en producent van de nieuwe muziektheatergroep CASCO. Voor televisie en film heeft hij sinds 1995 veel verschillende rollen gespeeld waaronder de Telefilm "Skin"(2007) en de NPS kortfilm "Raak"(2006).

Club Opera
De serie Club Opera presenteert hedendaagse muziektheaterproducties en -makers en zet daarbij ontmoeting en dialoog tussen makers en publiek centraal. Het is een samenwerkingsverband van Nederlandse podia en productiehuizen. De opzet is informeel en met het oog op deelname van iedereen, ook - of misschien wel juist - de mensen die denken 'dat ze geen verstand hebben van opera'. Bij een avond Club Opera hoort zowel een mooie voorstelling áls de borrel erna. Musici, acteurs en regisseur vergezellen hun publiek daarbij, want zij zijn explicitiet gastheren en -vrouwen. Zij gaan het gesprek enthousiast aan en daarin worden zij ook geholpen door conservatoriumstudenten zang, die bemiddelen tussen publiek en makers.

Credits
Mezzosopraan & harmonium: Michaela Riener
Spel: Juda Goslinga
Harp & zang: Eva Tebbe
Trompet & zang: Marc Kaptijn
Trompet & zang: Eef van Breen
Ontwerp toneelbeeld: Piia Maria
Opname tape: Tom Gelissen
Lichtontwerp: Maarten Warmerdam
Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer

Speellijst
zo 10 okt Korzo5HOOG Den Haag (première Club Opera) do 14 okt Schouwburg Arnhem Arnhem vr 15 okt Theater aan de Slinger Houten (i.h.k.v. Programma rond de Stem) do 21 okt Deventer Schouwburg Deventer wo 27 okt Rotterdamse Schouwburg Rotterdam do 11 nov Theater Odeon Zwolle za 13 nov Ostadetheater Amsterdam wo 17 nov Toneelschuur Haarlem vr 3 dec Grand Theatre ism Stadsschouwburg Groningen za 4 dec De Nieuwe Vorst Tilburg (i.h.k.v. een l'avventura-avond)

Kijk ook eens op www.clubopera.nl.
Club Opera wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en NFPK.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht