Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 23-09-2010

WAT DOET BORSTKANKER MET EEN VRIENDSCHAP?
Aangrijpende documentaire 'Ik kan wel huilen' bij de AVRO in oktober, borstkankermaand

Wat doet ziekte met een vriendschap? Goede vriendinnen Deborah en Wendelien ondervinden het aan den lijve wanneer Wendelien borstkanker blijkt te hebben. Ondanks de gezonde dosis humor en nuchterheid waarover beiden beschikken, blijkt de ziekte van Wendelien de vriendschap op scherp te zetten. In oktober, de borstkankermaand, zendt de AVRO op zondag 10 oktober de aangrijpende documentaire 'Ik kan wel huilen' uit.

Wanneer bij Wendelien borstkanker geconstateerd wordt, lijkt haar jeugdvriendin Deborah meer te schrikken dan Wendelien zelf. Op dat moment besluit Deborah, die regisseur is, dat ze een tijd lang wil filmen wat er met hun vriendschap gebeurt als gevolg van de ziekte van Wendelien, waarbij Wendelien soms zelf ook de camera ter hand zal nemen. Al snel wordt duidelijk dat Wendelien en Deborah totaal verschillende manieren hebben om met de ziekte om te gaan.

Wendelien is optimistisch en zet onverstoorbaar de gebruikelijke stappen in het ziekteproces. Ze gaat op zoek naar een pruik, probeert verschillende medicijnen uit en ondergaat bestralingen en een chemokuur. Deborah daarentegen, is diegene die worstelt met angst voor verlies en dood. Wendelien lijkt zich aanvankelijk nog het meest zorgen te maken om de pruik die ze moet dragen en maakt daar ook grappen over ("Het is net alsof het carnaval is en ik de enige ben die verkleed is'). Deborah maakt zich druk om zaken die in haar ogen écht ernstig zijn, zoals de aanval van gordelroos met ernstige complicaties waarvoor Wendelien niet naar het ziekenhuis wil. Het doet Deborah boos en verbijsterd verzuchten: "Dus als jij nu de pijp uitgaat, maakt het jou niet uit?"

De ziekte van Wendelien blijkt kwesties die in iedere vriendschap spelen urgent en onontkoombaar te maken. Wat bespreek je samen, wat laat je ongezegd en toon je boosheid en verdriet of juist niet? De documentaire 'Ik kan wel huilen' is een film van Deborah van Dam.

Ik kan wel huilen: zondag 10 oktober om 23.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Op 1 oktober, de start van de borstkankermaand, nodigt de AVRO u graag uit voor een exclusieve preview van de aangrijpende documentaire 'Ik kan wel huilen'. Bij de bijeenkomst zijn Deborah van Dam en Wendelien van den Hoek aanwezig. De preview vindt plaats in het Ketelhuis, Pazzanistraat 4 in Amsterdam. Parkeren kan in parkeergarage Westerpark(Q -park). U kunt zich aanmelden via onderstaand e-mailadres,