Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DEN HAAG, DONDERDAG 30 SEPTEMBER 2010

Datum: zondag 10 oktober 2010
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Filmhuis Den Haag - Spui 191 - Den Haag

MOVIES THAT MATTER - Same Same But Different

In het kader van Movies that Matter wordt elke maand een film getoond die een gezicht geeft aan mensenrechten en de blik op de wereld verruimt. In aansluiting op de film organiseert Kosmopolis Den Haag een verdiepingsgesprek met bijzondere gasten.

Film
In 'Same Same But Different' (Detlev Buck, 2009) worden de jonge Duitser Ben en de 21-jarige Cambodjaanse Sreykeo verliefd op elkaar, maar hun liefde wordt wreed verstoord wanneer Sreykeo HIV-positief blijkt te zijn. De film is een indrukwekkend verhaal over liefde, armoede, HIV en de zoektocht naar medicijnen.

Debat
Hoe beïnvloeden de cultuur en welvaart van een land de gezondheidszorg en daarmee de beschikbaarheid van medicijnen? Over deze vraag gaan Françoise Jenniskens, Beja Weitkamp en Anke Niehof na de film met elkaar in discussie. De discussie wordt geleid door Marije Laffeber, lid van het partijbestuur van de PvdA. Françoise Jenniskens werkt aan de afdeling ontwikkeling, beleid en praktijk gezondheidszorg in ontwikkelingslanden bij het Koninklijke Instituut voor de Tropen (KIT). Beja Weitkamp is verbonden aan stichting De Brug. De Brug voert laagdrempelige projecten uit in Cambodja met HIV/AIDs-patiënten. Anke Niehof is onderzoeksleider bij Universiteit van Wageningen naar onder meer de invloed van HIV/AIDS op het platteland in ontwikkelingslanden.

Volgende aflevering
14 november 2010: vertoning van de film 'Shout' en debat over de kracht van kunst in bezet gebied ***