Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, maandag 4 oktober 2010

Speciale voorstelling De wisselwachter op perron 2A van station Amsterdam Centraal

Op perron 2A van station Amsterdam Centraal is op 10 oktober een bijzondere presentatie te zien van fragmenten uit De wisselwachter (1986), in aanwezigheid van regisseur Jos Stelling en zijn cameramannen, onder wie Frans Bromet en Goert Giltay. De middag wordt gehost door Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant, en maakt deel uit van Zoomscape, een tentoonstelling over trein, film en waarneming. Vertoning De wisselwachter 10 oktober, 15.00, perron 2A station Amsterdam Centraal. Zoomscape: Hoe de trein de bioscoop in reed, t/m 31 oktober, doorlopend van 9.00 tot 21.00.

Zoomscape - een samenwerking van EYE en NS - toont de mooiste, spannendste, verrassendste en grappigste treinfilms van de laatste 115 jaar. Van hilarische treinoverval tot surrealistische spookreis, van de eerste stille film, L'arrivée d'un train en gare de la Ciotat (1895, gebr. Lumière) tot The Last Train Home (2009) van de Chinese filmer Lixin Fan.

In deze selectie mag Jos Stellings De wisselwachter, waarin een zwijgzame spoorwegbeambte (Jim van der Woude) over de wissels van een spoorwegovergang waakt en in de ban raakt van een mysterieuze vrouw, niet ontbreken. De film won een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival 1986) en kreeg de publieksprijs van het filmfestival van São Paulo toegekend evenals een eervolle vermelding door de jury van het filmfestival van Venetië.

Voor zijn vertelling - naar de gelijknamige novelle van Jean-Paul Franssens - koos Stelling het verlaten landschap van de Schotse hooglanden als locatie. De wisselwachter werd zowel geprezen om Van der Woudes spel als om de fotografie, waarvoor Stelling vier gerenommeerde Nederlandse cameramannen contracteerde: Frans Bromet, Theo van de Sande, Goert Giltay en Paul van den Bos.

Met uitzondering van Van de Sande zullen regisseur en cameramannen op zondag 10 oktober (15.00) aanwezig zijn op perron 2A van station Amsterdam Centraal om de projectie van fragmenten uit De wisselwachter op vier grote filmschermen bij te wonen. Kunstcriticus Sacha Bronwasser van de Volkskrant gaat met hen in gesprek. Cameraman Theo van de Sande zal via Skype deelnemen aan de discussie.

Zoomscape: hoe de trein de bioscoop binnen reed
Bezoekers van Zoomscape kunnen twaalf uur per dag gratis 'treinreizen' op de best denkbare plek, namelijk het grootste treinstation van Nederland. Op station Amsterdam Centraal trekken ruim vijftig treinfilms voorbij aan de toeschouwer, waaronder Europa van Lars von Trier, Chris Markers The Train Rolls On en Death Train van Bill Morrison. Van de vertoonde films is ook een selectie fraaie filmaffiches te bewonderen.

Zoomscape komt tot stand in nauwe samenwerking met sponsor NS en past in de ambitie van NS om via ondersteuning van culturele activiteiten het station als poort naar de stad steeds aantrekkelijker te maken.

Zoomscape komt tot stand met dank aan NS, Rocket Cinema, Rabobank, Shell, MK2 en Raw Materials.




Ingezonden persbericht