Ingezonden persbericht P E R S B E R I C H T

Gratis jas voor eerste vijftig deelnemers 10:10

Rotterdam, 8 oktober 2010

De eerste vijftig mensen die zondag op het Schouwburgplein in Rotterdam verschijnen voor de actie 10:10, krijgen een hippe jas cadeau. De actie op het Schouwburgplein wordt onder meer georganiseerd door Carrotmob en start exact om 16.00 uur. Zoveel mogelijk Rotterdammers vormen dan samen het getal 350.

Het getal verwijst naar het maximaal aantal CO2-deeltjes dat in de atmosfeer zou moeten zitten om ernstige klimaatverandering te voorkomen. Nu is het aantal deeltjes (per miljoen andere deeltjes) al opgelopen tot bijna 400. ,,Veel te hoog dus", zegt organisator Joost Walda. Volgens hem kunnen inwoners met gemak tien procent energie besparen. ,,Dat gaat niet ten koste van je levensgeluk, integendeel zelfs."

Op duizenden plekken in 170 landen voeren mensen zondag actie rond het getal 350. De deelnemers doen een oproep om zelf energie te besparen en groene energie op te wekken. ,,De olie raakt snel op, dus we hebben eigenlijk geen andere keuze dan te veranderen", zegt Walda. ,,Klimaatvriendelijk leven is gelukkig ook veel prettiger. Dichtbij je werk wonen bespaart een hoop tijd en fileleed. Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en je verdient de investering dubbel en dwars terug door een lagere energierekening en waardestijging van je huis. Vaker vegetarisch eten is veel gezonder en je maakt meteen een enorme klapper in het terugdringen van je uitstoot. De prodcutie van vlees is namelijk zeer klimaatonvriendelijk. Als je ook streekproducten gebruikt en kiest voor een wijn uit Frankrijk, dan scheelt dat veel onnodig transport en helpt dat tegelijk onze economie er bovenop."

De actie bestaat niet alleen uit het vormen van een reusachtig menselijk getal. Op het Schouwburgplein treedt ook een brass band op. Kinderen kunnen zich laten schminken en deelnemers aan de actie kunnen samen op de foto. Walda: ,,Door mee te doen, laat je zien dat je zelf de sleutel in handen hebt om klimaatverandering te stoppen. Regeringsleiders kunnen weken, maanden of jaren met elkaar onderhandelen over het terugdringen van klimaatgassen, maar uiteindelijk zijn de inwoners zelf aan zet om al die fraaie doelstellingen waar te maken."


---