Politie Brabant-Noord

Grote actie tegen wildcrossers

Maas en Leiijgraaf, 10-10-2010

Politie Brabant-Noord, Politie Brabant Zuid-Oost, Provincie Noord-Brabant, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Korps Landelijke Politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie en de negen gemeenten van politiedistrict Maas en Leijgraaf, hebben zondagochtend in alle vroegte een grootscheepse controle gehouden op illegaal crossen in natuur- en stiltegebieden. In totaal namen zo'n 75 medewerkers deel aan de controle.

Crossmotoren veroorzaken overlast in natuur- en stiltegebieden. Ze wekken veel ergernis bij ruiters, wandelaars en fietsers. De geluidsoverlast verstoort de rust van mens en dier. Tevens rijden crossmotoren de wegen en paden in natuurgebieden kapot.In het buitengebied zijn veel openbare wegen waar het rijden met een motorvoertuig is toegestaan. Motorrijders crossen echter steeds vaker in gebieden, die gesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer; kwetsbare gebieden die zijn aangemerkt als natuur- en/of stiltegebied.

De provincie voert, in samenwerking met andere handhavingpartners, al geruime tijd actie tegen het illegaal crossen in deze gebieden.Bij de Provinciale Milieuklachten Centrale (Mik) zijn in 2010, tot en met nu, 407 klachten over wildcrossen binnengekomen. In 2009 waren dat 411 klachten. Daarmee staanklachten over wildcrossen bovenaan de lijst van meest voorkomende milieuklachten.Ook bij politie en gemeenten wordt regelmatig melding gedaan van overlast door crossmotoren, crossbrommers en quads.

Het aantal motorcrossers neemt verder toe, terwijl de mogelijkheden om te crossen steeds verder afnemen. Provincie, politie, gemeenten, natuurterreinorganisaties en Openbaar Ministerie werken samen bij het zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Daarnaast voert de provincie binnenkort een gesprek met de motorsportorganisaties.

Werkwijze

Tussen 07.30 en 13.00 uur werd actief gesurveilleerd en gecontroleerd op crossende motoren, quads en (cross)brommers in de bossen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeenten Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Cuijk, Boxmeer, Grave, Uden, Veghel, Landerd, Boekel en Best. Ook in de directe omgeving van de bossen werd gecontroleerd.

Van de aangetroffen crossers werden motoren, kentekens en de papieren gecontroleerd. Bij geconstateerde overtredingen, teveel geluidsuitstoot, omgebogen kentekenplaat of het niet bij zich hebben van de juiste papieren, werd geverbaliseerd. Om deze overtredingen te constateren is gebruik gemaakt van digitale camera's en een politiehelikopter. Veiligheid van medewerkers van de deelnemende organisaties stond voorop. Er hebben geen onverantwoorde achtervolgingen plaatsgevonden.

Resultaten

In de Oirschotse Heide is een 38-jarige motorrijder uit Haaren aangehouden voor het negeren van een stopteken. De man is even later aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Zijn motor is in beslaggenomen. Hij wordt vandaag nog met een dagvaarding naar huis gestuurd.

In Sint Anthonis is een motorrijder tweemaal bekeurd. Eenmaal voor het negeren van een 'verboden toegang' en eenmaal voor niet duidelijk zichtbaar zijn van de kentekenplaat. Er zijn van plusminus veertig crossersmotoren, kentekens en papieren gecontroleerd. Alle papieren bleken in orde. Met deze actie hebben we een krachtig signaal afgegeven aan de wildcrossers.