Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging - Mountain Network Amsterdam

persbericht 10 okt 2010

Ten Sijthoff en Zijlstra Nederlands Kampioenen Boulderen 2010

Afgelopen zaterdagavond hebben Vera Zijlstra uit Eindhoven en Casper ten Sijthoff uit Amsterdam de Nederlandse titels veroverd in de spectaculaire sportklimdiscipline boulderen. Het NK Boulder 2010 vond plaats in de tot klimcentrum omgebouwde Sint Josephkerk in Amsterdam. Voor Zijlstra is het de derde keer dat zij Nederlands Kampioene is geworden. Ten Sijthoff, die half september nog vijfde werd tijdens het Europees Kampioenschap, prolongeerde zijn titel. Hij werd ook in 2009 Nederlands Kampioen.

Heren

Bij de heren was de concurrentie groot. Een van de top-favorieten naast Casper was Wouter Jongeneelen uit Teteringen tevens bondscoach van het Nederlands Team Sportklimmen. Jongeneelen kwam echter niet verder dan de vijfde plaats. Hij moest naast Casper nog drie van zijn pupillen aan zich voorbij laten gaan: De Nederlands Teamleden Nicky de Leeuw uit Innsbruck (2e), Michiel Nieuwenhuijsen uit Rotterdam (3e) en Tim Reuser uit Rotterdam (4e).

Dames

Bij de dames ging de strijd voornamelijk tussen Vera Zijlstra en Nikki van Bergen uit Amsterdam. Omdat beide dames alle vijf de halve finales boulders wisten te beklimmen en gelijk eindigde in de vier finale boulders moest een superfinale uitsluitsel geven.

Het was boulderspecialiste Zijlstra die in de superfinale boulder toonde de beste te zijn. Derde werd Rianne van den Berg uit Den Haag.

Complete uitslag

http://www.nkbv.nl/sportklimmen/wedstrijden/was/competitions/view/3038

Boulderen is een spectaculaire vorm van de klimsport: kort, krachtig en atletisch. In zeer zware en technische routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n vijf meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid wordt gebruik gemaakt van valmatten.