Debuut Hülya Celik: 'Wereld zonder hemel'


DORDRECHT, 20101008 -- Op 10 10 10 presenteert Hülya Celik (1974, Dordrecht) haar debuutroman Wereld zonder hemel in de Vreemde Eend in Dordrecht. Zij reikt haar eerste exemplaar uit aan de burgemeester in haar geboorteplaats.

Thema
Ondanks haar Turkse achtergrond plaatst Celik de traumatische ervaringen van de hoofdpersoon in een neutraal decor, een decor waarin een ieder met een strenge opvoeding zich kan herkennen. Ze legt de nadruk op de universele behoefte van jongeren en hun zoektocht naar kennis over hun ware identiteit.


Quote
Het was bij iedere ontmoeting een grote vreugde en bij ieder afscheid een groot verdriet, en de tijd die tussen die twee ontmoetingen lag leek doods. Het was één en al verlangen. Zou het leven ooit nog zin krijgen zonder hem?

Het verhaal
Deze ontwikkelingsroman gaat over Juno, een meisje uit een streng gelovig gezin. Nadat Juno onder schooltijd stiekem ontsnapt aan de beschermende doch 'stenen grenzen' van thuis, raakt ze in de problemen. Haar leven wordt een opeenstapeling van traumatische ervaringen zoals verkrachting, abortus en huiselijk geweld, totdat ze Seven tegenkomt. Met hem ontdekt ze de hemel. Haar idyllische wereldje stort echter in wanneer haar voorspellende dromen uitkomen. Ze belandt hierdoor in een geestelijke crisis. Tijdens de herstelperiode die volgt ondergaat ze langzaam maar zeker een transformatie.


Stichting Wezenlijk
Hülya Celik slaagde er door haar enorme wilskracht in om haar traumatische ervaringen te transformeren in hulp voor anderen. Ze onderging de helende werking van schrijven en richtte Stichting Wezenlijk op, een stichting die anderen professionele hulp biedt om door middel van expressie blokkades op te heffen. Blokkades die mensen ervan weerhouden zich te kunnen uiten. www.stichtingwezenlijk.nl


Prijzen
Zij won een prijs met Drechtsteden schrijft. Daarna nam zij deel aan Beste Manuscript 2009, een digitale schrijfwedstrijd met als eregast Renate Dorrestein en won ook hier een prijs met haar manuscript, onder de werktitel Liefde is alles waard. (www.hetmanuscript.org)
Toen zij na een lezing van Kader Abdolah opnieuw met hem in contact kwam overtuigde hij haar door te gaan met haar roman. Hij beloofde er zelfs aandacht aan te besteden tijdens zijn eigen lezingen rondom het door hem geschreven Boekenweekgeschenk van 2011.


Uitgeverij
Wereld zonder hemel (ISBN 978-94-90535-19-3) is een product van Big Bang Express BV en wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij aquaZZ.


www.aquazz.com // www.bigbangexpress.com
bron: Big Bang Express BV
Foto auteur: Edith Kroonen





ingezonden persbericht