Ingezonden persbericht


Boekpresentatie bij Galerie Sanders Thijssen
Drie kunstenaressen te gast in Cuijk

Op zondag 10 oktober aanstaande presenteert Galerie Sanders Thijssen aan de Grotestraat in Cuijk opnieuw schilderijen en bronzen van drie kunstenaars. Deze expositie start met de presentatie van het nieuwe boek van Ellen Geerts.

Jubileum
De in Oisterwijk wonende Ellen Geerts is 25 jaar als beeldend kunstenaar actief. Reden voor een jubileumboek. Onder de titel "Reizen in kleur" neemt ze u 96 pagina's lang mee naar o.a. de Provence, Normandië, Devon, zuid-Limburg en natuurlijk naar haar grote inspiratiebron Toscane waar ze jaarlijks werkt.
Het boek wordt ten doop gehouden in onze galerie en zal daarna in diverse plaatsen in Nederland worden voorgesteld. Werk van haar hand is permanent te zien in galeries in Nederland, Italië, Engeland en de Verenigde Staten.

Nijmegen
Alle drie de exposanten van dit najaar hebben een band met Nijmegen. Ellen Geerts (1962) werd er geboren. Na de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg werkte ze naast haar kunstenaarschap als docent beeldende kunst en kunstgeschiedenis. Ze werd bovenal bekend als schilder van expressionistische landschappen.
In het Toscaanse landschap komt alles waarnaar Geerts op zoek is, samen. De structuur van het landschap: een historisch cultuurlandschap met variatie in richting en kleur, gelaagdheid en begroeiing. Met contrasten tussen licht en donker en tussen kleuren onderling (vooral in de herfst). Met sporen die mensen hebben achtergelaten in het landschap in de vorm van huizen, dorpjes en kapelletjes; bijna altijd in harmonie met de omgeving. Of in haar eigen woorden: "Ik heb vaak het gevoel dat alles meer in harmonie is en dat de mensen dichter bij de natuur en met de seizoenen leven. Als in november de olijvenpluk begint en je ziet de mensen op houten laddertjes in de olijfgaard in de weer, waan je je in een renaissance fresco. Toscane appelleert aan een gevoel voor schoonheid; steden als Florence en Sienna als Gesamtkunstwerk, maar ook kleine dorpjes opgenomen in het landschap; de Toscaanse keuken en de heerlijke wijnen; het klimaat, de vriendelijke bevolking en het prachtige licht in de late namiddag. Al vanaf de Etruskische tijd zijn hier prachtige dingen ontstaan. Iets van dit alles probeer ik te vangen in mijn schilderijen."

Marlieke Overmeer (1958) woont en werkt in Nijmegen. Na de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (richting drama), werkte ze als dramadocent en regisseur. Sinds 1995 is ze als autodidact beeldend kunstenaar actief. Ze exposeert zeer regelmatig in Nijmegen en ver daarbuiten. Naast objecten en installaties, maakt ze schilderijen in olieverf en acryl.
Haar werk is gekarakteriseerd als ingetogen, poëtische schilderijen met een bijzondere kadering. Het recente werk toont van oudsher vrouwelijke bezigheden, zoals boodschappen doen en de was ophangen. Overmeer schildert de rijkdom aan bezigheden binnen een vrouwenleven, door het triviale te combineren met het creatieve. Karakteristiek is de relativerende humor die de ernstiger onderlaag versluiert..

Babette Degraeve (1965) werd geboren in Brugge en studeerde in 2002 af aan de Arnhemse Hogeschool voor de kunsten (richting vrije kunst). Sinds tien jaar exposeert ze haar beelden in heel Nederland.
Zelf zei ze over haar werk: "In mijn vak mag ik met vormen en ideeën aan de gang. Dat is een voorrecht. Ik hoop dat u ook hier schoonheid vindt. Want esthetiek schuw ik niet. Mooie dingen hebben een eigen kracht en roepen hun eigen energie op. Misschien ontdekt u ook de emotie in mijn werk, of het vleugje humor. Dan is onze kijk op de dingen even dezelfde, dan vermengen onze werkelijkheden zich voor een moment: een cadeau... Ik hoop dat u er van geniet."

Kennismaken
Wie graag persoonlijk kennismaakt met de kunstenaars in onze galerie is welkom op zondagmiddag 10 oktober. Tussen 13 en 17 uur zijn de kunstenaars onze gast.
De expositie is te zien tot en met 7 november tijdens de vaste openingsuren: woensdag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en 's zaterdags van 9.30 tot 17.00 uur. Maar ook op zondag!

Zondagsrust
Tijdens de looptijd van de expositie houdt Galerie Sanders Thijssen alle vijf de zondagen open huis van 13 tot 17 uur! Een ideale manier om in alle rust te genieten van de kunst en met de galeristen van gedachte te wisselen.

Permanent
Belangstellenden vinden alle informatie over de expositie en de drie gasten op www.galeriesandersthijssen.nl

--------------------------------