DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Schuldtitels Antillen

Op 10 oktober 2010 worden de nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden van kracht. Op die dag wordt het land Nederlandse Antillen ontmanteld en worden Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. De kleinere eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden als bijzondere openbare lichamen onderdeel van Nederland. Het Koninkrijk bestaat vanaf dat moment uit 4 landen: Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten. Meer informatie over de transitie vindt u op de website van rijksoverheid.nl.

Schuldsanering

De schuldsanering door Nederland vormt een integraal onderdeel van de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk. In het kader van de afronding van de schuldsanering zal de Staat der Nederlanden op 10 oktober 2010 alle bestaande geldleningen {1} van het land Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao {2}overnemen. De overname geschiedt bij wettelijke regeling, zonder dat hiervoor een nadere akte wordt gevorderd {3}. Achtergrondinformatie over de schuldsanering vindt u in de brief aan de Tweede Kamer van 15 mei 2009.

De implicaties van deze overname zullen voor crediteuren beperkt zijn. Betalingen op openbare geldleningen van aflossing en rente door de Nederlandse Staat zullen via de bekende betalingsprocedures en -kanalen van de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) en de lokale commerciële banken blijven verlopen. Ook op alle onderhandse leningen zal de Nederlandse Staat via de BNA aan de verplichtingen voldoen.

Nieuwe emissie

De overname van alle geldleningen door Nederland op 10 oktober 2010 waarborgt een gelijke behandeling van de betrokken crediteuren. Dat Nederland alle schuldtitels overneemt, betekent uiteraard niet dat Nederland een grotere schuldomvang saneert dan is afgesproken. Om een gezonde financiële startpositie van de eilanden bij het ingaan van de nieuwe staatkundige verhoudingen te bewerkstelligen, is overeengekomen dat Nederland de verplichting op zich neemt om de per 31 december 2005 bestaande schulden van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten tot het niveau van de voor het jaar 2005 geldende rentelastnorm te saneren. Bijgevolg krijgt Nederland op 10 oktober 2010 voor de schuldtitels die zij teveel overneemt direct opeisbare vorderingen op Curaçao en Sint Maarten. Deze vorderingen zullen door de nieuwe landen worden voldaan door rond 10 oktober 2010 nieuwe schuld te emitteren en de opbrengsten hiervan aan Nederland af te dragen. Op vrijdag 8 oktober wordt de omvang van de vorderingen definitief vastgesteld; naar verwachting zal het om een totaalbedrag van ongeveer NAf. 2 miljard gaan (de Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de USD via de koers 1 dollar = 1,78 NAf).

Lopende inschrijving

De Nederlandse Staat heeft een lopende inschrijving op alle geldleningen die ten laste van Curaçao of Sint Maarten worden aangetrokken, telkens voor het gevraagde leningbedrag, tegen het actuele rendement op Nederlandse staatsleningen van de betreffende looptijd. De lopende inschrijving staat beschreven in de Rijkswet financieel toezicht. Zolang deze Rijkswet van kracht is, geldt ook de lopende inschrijving. De lopende inschrijving geldt ook bij de emissies om aan de directe opeisbare vorderingen van Nederland te voldoen. Tijdens deze emissies zullen zowel lokale partijen als de Nederlandse Staat in de gelegenheid worden gesteld om een aanbod te doen. Gezien de emissieomvang en het feit dat de Nederlandse Staat meedingt tegen het actuele rendement op Nederlandse staatsleningen van de betreffende looptijd, zullen lokale partijen vooraf op de hoogte worden gesteld van het aanbod van de Nederlandse Staat. Eind september of begin oktober 2010 zullen de voorwaarden en details van de emissies door de BNA bekend worden gemaakt.

Voetnoten:
{1} Onder geldleningen wordt verstaan obligatieleningen, schatkistpromessen en onderhandse leningen. Op dit moment zijn geen schatkistpromessen uitgegeven.
{2} Het eilandgebied Sint Maarten had tot 10 november 2008 geen zelfstandige leenbevoegdheid. Van de bevoegdheid om zelfstandig leningen aan te gaan heeft het eilandgebied Sint Maarten tot op heden geen gebruik gemaakt.
{3} Indien door onvoorziene omstandigheden besloten wordt om het transitiemoment van 10 oktober 2010 uit te stellen, zal ook de overname door Nederland van alle uitstaande geldleningen worden uitgesteld.
{4} Ter illustratie: op 8 september 2010 bedroeg het rendement op obligaties van de Nederlandse staat ca. 2,5% voor leningen met een looptijd van 10 jaar.