GroenLinks


Woensdag 15 september 2010, 16:32u - Marije Cornelissen

Cornelissen loopt mee in gay pride Belgrado

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen zal op 10 oktober meelopen in de gay gride in Belgrado, Servië, die voor het eerst in tien jaar weer wordt georganiseerd. Cornelissen nodigde de organisator, Boban Stojanovic deze zomer uit om de gay pride in Amsterdam mee te vieren om hem een hart onder de riem te steken. Ze is verheugd dat hij dit jaar weer de moed heeft om in zijn eigen land een gay pride te organiseren. Cornelissen roept de Servische autoriteiten op om de betogers de noodzakelijke bescherming te bieden.

De laatste gay pride in Belgrado, in 2001, liep vreselijk uit de hand. De deelnemers werden aangevallen door nationalisten, hooligans en skinheads, met vele gewonden tot gevolg. "Ook dit jaar hebben de extremisten laten weten er alles aan te doen om de gay pride te voorkomen", aldus Cornelissen. "Sinds de aankondiging van de gay pride worden muren in Belgrado beklad met leus Cekamo vas, we wachten jullie op."

Servische steun

De organisatoren van de pride hebben steun gekregen van Servische politici voor de vreedzame tocht door de stad. Vorig jaar bleken de toezeggingen van de politici weinig waard, de vele bedreigingen leidden ertoe dat de politiebescherming op het laatste moment werd ingetrokken omdat het evenement te riskant zou zijn. Cornelissen wil dat de Europese Unie de druk op Servië opvoert, zodat de autoriteiten dit jaar hun rug wel recht houden en hun eigen burgers beschermen.

Cornelissen: "Servië heeft in 2009 nieuwe antidiscriminatiewetwetgeving aangenomen. Het is nu zaak dat Servië laat zien dat de bescherming van minderheden niet alleen op papier geregeld is. Ik zal mijn Servische collega-parlementariërs aanschrijven en oproepen om de betogers adequaat te beschermen. De Servische overheid mag haar plicht tegenover de homoactivisten niet verzaken en moet haar belofte nakomen."

Meer informatie

Cornelissen nodigde in de zomer activisten uit Wit-Rusland, Servië, Moldavië, Oekraïne en Bosnië-Herzegovina uit om mee te doen met de Amsterdamse gay pride omdat het ze in hun eigen land onmogelijk wordt gemaakt om een gay pride te organiseren. Bekijk op de kaart een overzicht van de plekken in Europa waar gay prides zijn verboden of waar ze bedreigd worden. Lees in het artikel GroenLinks vaart met 'Verboden gay pride-boot' mee met Canal Parade meer over de actie.