NCRV

NCRV Dokument

NCRV Dokument Onverklaarbaar: Een filmische zoektocht naar de oorzaak van een onverklaarbare aandoening

Maandag 11 oktober
22.55 uur, Nederland 2

NCRV Dokument Onverklaarbaar? is een intieme en onthutsende documentaire van Patrick Bisschops over jazzpianist Rick van Hek, die van de een op andere dag halfzijdig verlamd raakt. De specialisten staan voor een raadsel. In het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten gaat Rick wanhopig op zoek naar de oorzaak van zijn ziekte.

Toen filmmaker Patrick Bisschops Rick van Hek voor het eerst ontmoette, werd hij geraakt door zijn uitzichtloze situatie. De linkerkant van zijn lichaam was volledig verlamd, maar artsen konden geen lichamelijke oorzaak ontdekken. In Onverklaarbaar? volgt Bisschops de zoektocht van Rick vanaf het moment dat hij zijn lot in handen legt van COLK, het Centrum voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Hier werken fysiotherapeuten en psychotherapeuten zij aan zij, en Rick vindt er voor het eerst een warm bad van erkenning en bevestiging. Volgens het COLK kan het menselijk lichaam door traumatische gebeurtenissen of chronische stress volledig ontregeld raken. Rick moet op zoek naar wat er in zijn leven gebeurde vóór de klachten ontstonden. Afgesloten van de buitenwereld, in een klein kamertje in de kliniek, probeert hij erachter te komen wat hem mankeert. Voor Bisschops' camera, die als vriend en biechtstoel fungeert, wordt de zoektocht van Rick een pijnlijke confrontatie met zichzelf.

Een half miljoen Nederlanders lijdt aan onverklaarde lichamelijke klachten. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven van patiënten met onbegrepen klachten lager is dan die van mensen die te horen krijgen dat ze een ernstige ziekte als kanker hebben. De suggestie dat het âtussen de oren zitâ komt meestal hard aan. Patiënten vinden het kwetsend om voor fysieke klachten psychiatrisch behandeld te worden. Er is in de medische wereld een groeiende belangstelling voor het fenomeen onverklaarde klachten. Verschillende ziekenhuizen waaronder de VU en het AMC openden inmiddels een polikliniek voor onbegrepen lichamelijke klachten

Onverklaarbaar? gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival.

NCRV Dokument Onverklaarbaar? is een productie van Selfmade Films.