KRO

Spoorloos: Op zoek naar Kroatische vader

Uitzenddatum: 11/10/2010

Tasko uit Kroatië heeft nooit te horen gekregen dat hij in 1982 een kind heeft verwekt bij Tjitske, een Nederlandse vrouw. Hoe reageert hij als dit kind zich jaren later volkomen onverwacht meldt?

Tjitske gaat in 1982 op vakantie naar het eiland Krk in voormalig Joegoslavië. Op deze populaire vakantiebestemming krijgt ze een korte affaire met Tasko, een Kroaat die op het eiland is neergestreken om als ober z'n geld te verdienen. Weer terug in Nederland ontdekt ze pas na zes maanden dat ze zwanger is. Het staat vast dat Tasko de verwekker is van haar nog ongeboren kind. Tevergeefs probeert ze met hem in contact te komen.

Haar zoon Jurgen groeit op als enig kind. Als kleine jongen is hij bepaald geen lieverdje. Tjitske kan hem amper aan. Op de middelbare school is Jurgen voornamelijk aan het spijbelen; als puber zoekt hij voortdurend de grenzen op. Ten einde raad stuurt de moeder van Jurgen hem naar een internaat, maar ook daar is hij amper te houden. De inmiddels 27-jarige Jurgen heeft zijn bestaan nu gelukkig op orde. En dus durft hij het ook aan om op zoek te gaan naar zijn Kroatische vader.

Maandagavond 21.15 uur op Nederland 1.