Gemeente Kaag en Braassem

Derde ronde vaccinatie baarmoederhalskanker
inenting

Op 11, 12 en 14 oktober 2010 is in Zuid-Holland Noord de derde ronde van de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Die derde ronde is alleen bestemd voor meisjes die dit voorjaar hun eerste en tweede prik hebben gehad. Deze meisjes hebben in de tweede helft van september een uitnodiging voor de derde ronde ontvangen.

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

Vaccinatie op drie locaties
De GGD Hollands Midden voert de derde vaccinatieronde in Zuid-Holland Noord uit op 11, 12 en 14 oktober. De meisjes kunnen daarvoor terecht op drie locaties in de regio. Elk meisje dat is uitgenodigd, krijgt de informatie over datum, tijd en plaats bij haar uitnodiging. Die informatie staat ookop de website van de GGD Hollands Midden.

Veilig
De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en slechts van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij circa 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet geconstateerd.

Meer informatie
Voor meer informatie over de vaccinatie kunnen ouders en meisjes kijken op de website www.prikenbescherm.nl. Via deze website kunnen ze ook deelnemen aan een chatspreekuur met een medewerker van het RIVM, elke woensdagmiddag van 14 tot 16 uur. Voor inhoudelijke vragen is er ook een landelijk (gratis) informatienummer: 0800 301 80 51.

Voor vragen over locaties, data en tijden voor de vaccinatie kunnen meisjes en ouders kijken op de website van de GGD Hollands Midden: www.ggdhm.nl, klik op de button met het egeltje. Ook kunnen ze bellen met het informatienummer van de GGD Hollands Midden: (071) 524 34 34, op werkdagen van 9 tot 11 uur.
Â