NCRV

Man bijt hond

Nooit vergeten: Serie over de liefde van een trouwe fan voor Mary Servaes

Vanaf maandag 11 oktober

18.50 uur, Nederland 2

Het is deze maand alweer twaalf jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van de Zangeres Zonder Naam. In het huis en hart van fan Wiljo Hooijmans is zij echter nooit gestorven. NCRVâs Man bijt hond volgt Wiljo vier weken lang in de serie Nooit vergeten, naar een van de succesvolle liedjes van de enige echte Koningin van het Levenslied.

De kleine Wiljo hoorde op zijn vijfde jaar bij zijn oma voor eerst een liedje van de Zangeres Zonder Naam en was verkocht. Vanaf dat moment speelde de zangeres een beslissende rol in zijn leven. Wiljo ging met zijn moeder naar optredens en ze raakten zelfs bevriend. Mary werd als een moeder voor Wiljo. Ze wist bijvoorbeeld eerder dan zijn eigen moeder dat hij homo was. Zelf riep ze ook altijd ânu heb ik eindelijk een zoon!â, vertelt Wiljo trots.

De in 1998 overleden Zangeres Zonder Naam is weer volop in het nieuws: er is een boek uit, een cd met vijftien nooit eerder uitgebrachte liedjes en er komt een film over haar leven met Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol. Wiljo is blij met al deze aandacht voor zijn âgodinâ. Zelf opent hij op 23 oktober, haar sterfdag, een Mary Servaes Museum op de zolder van zijn huis in Brabant. Opdat ze nooit vergeten wordt. Hij heeft veel fotoâs en privéspullen van haar en wil die graag aan de wereld laten zien. De lokale pastoor gaat het museum inzegenen en als speciale gast heeft hij Johnny Hoes uitgenodigd, de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam.

In de serie volgt Man bijt hond de voorbereidingen voor het museum, zien we hoe Wiljo zelf transformeert tot de Zangeres Zonder Naam âik ken elk zuchtjeâ, krijgen we uniek beeldmateriaal te zien van de zangeres op haar verjaardag samen met Wiljo bij de Chinees, de zangeres die het ezeltje van Wiljo doopt en Wiljo zegt zelfs nooit vertoond materiaal te hebben waarin ze praat over de breuk met Johnny Hoes..