Rijksvoorlichtingsdienst

Smakelijk Duurzaam

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft maandag 11 oktober het startsein voor een bijzonder nieuw netwerk: een samenwerking van een groot aantal kleine bedrijven en organisaties die zich inzetten voor duurzamer voedsel in Nederland.

Deze bijeenkomst is een vervolg op een ontmoeting tussen LNV en duurzame voedselinitiatieven op 1 december 2008. Er wordt een startsein gegeven voor een netwerk, 'Smakelijk Duurzaam', omdat deze initiatieven beter tot hun recht komen in een netwerk.

Het aantal bedrijfjes en organisaties dat zich op duurzaam voedsel richt, groeit explosief; het aantal leden van Smakelijk Duurzaam is in enkele maanden verdubbeld tot 350. Het netwerk omvat producenten en winkeliers, maar ook organisaties die voorlichting geven, campagnes voeren en adviseren.

Het netwerk wil de consument verleiden tot verstandiger en duurzamer eten. Maar het wil ook laten zien dat dat behalve verantwoord vooral leuk en smakelijk is. Op allerlei manieren zijn de leden van dat netwerk bezig met duurzamer voedsel. Ze letten op de seizoenen, op streekgebonden producten, op gezondheid, op diervriendelijkheid, op biologisch, op meer plantaardig. Het netwerk heeft geen plannen voor een eigen keurmerk, maar wil vooral bevorderen dat die honderden duurzame initiatieven elkaar kunnen steunen.

Minister Verburg vindt die samenwerking belangrijk en steunt het netwerk met onder meer een almanak, zodat men elkaar kan vinden. Dit jaar heeft de minister bij wijze van pilot ook een speciale subsidieregeling ingesteld om de 'kleinschalige duurzame voedselinitiatieven' te steunen. Het aantal aanvragen voor de beschikbare 500.000 euro is groot.