NCRV

Schepper & Co aan tafel

Leven met een verslaafde

Maandag 11 oktober
17.05 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Schepper & Co aan tafel spreekt Jacobine Geel maandag met familieleden van verslaafden. De meeste hulp en aandacht richt zich op de verslaafde, maar waar lopen hun naasten tegenaan? Welke grenzen moeten zij leren trekken?

Te gast is Carolien Euser, partner van de aan alcohol verslaafde Rogier Dijkman. Zij zorgde voor een ommekeer door hem elke week een pasfoto van zichzelf te laten maken, door hem naar zichzelf te laten kijken. Uiteindelijk besluit Rogier zich te laten opnemen in een antroposofische verslavingskliniek. Maar ook voor Carolien begint dan een periode waarin zij zichzelf onder ogen moet komen. âIk zag dat het ging over liefde, ook naar jezelf toe. Door mijn liefde op een ander te richten, deed ik mezelf tekort.â

En Nadine Kuipers is filmmaakster en maakte een documentaire over haar aan drugs verslaafde moeder Wilma. Het kreeg de veelzeggende titel: Ex-moeder. 23 jaar lang zag Nadine haar moeder niet en werd ze opgevoed door haar oma. Toch probeert ze de band te herstellen en het gemis in te halen. Altijd staat Nadine voor Wilma klaar en dat begint haar op te breken. Moet ze haar afhankelijke moeder bij blijven staan, terwijl die er nooit voor haar er heeft kunnen zijn? En waar is haar eigen leven?