Gemeente Eindhoven

Twee kraakpanden ontruimd bij controle

Een controle van vier panden leidde donderdag 7 en vrijdag 8 oktober tot de sluiting van twee kraakpanden op de Kanaaldijk Zuid en Croy. De situatie bleek er te onveilig. Daarom is het gebruik van deze panden direct beëindigd. In een woning aan het Corapad bleek sprake van illegale kamerverhuur.

De controle werd uitgevoerd door het bestuurlijk interventieteam Eindhoven (BITE), bestaande uit gemeente, politie, brandweer en Q-energy.

Donderdagmiddag 7 oktober controleerde het team het pand aan de Kanaaldijk Zuid. Tien personen hielden zich hier op in tenten en caravans in en rond het gebouw. Op het terrein waren geen voorzieningen (gas, water, elektra, sanitair). Daarnaast lag er veel afval rondom het gebouw. Binnen waren geen blusmiddelen, werd gekookt op open vuur en waren de vluchtwegen gevaarlijk. De situatie liet verder gebruik niet toe. De bewoners hebben het terrein verlaten.

Daarna heeft de gemeente het pand en terrein verzegeld. Twee personen zijn aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren. Een derde persoon had nog een aantal boetes open staan en is tevens aangehouden. De eigenaar van het pand aan de Kanaaldijk is aangezegd maatregelen te nemen om nieuw gebruik in deze staat te voorkomen.

Illegale kamerbewoning

Donderdagavond 7 oktober is een woning aan het Corapad bezocht omdat hier het vermoeden van illegale kamerbewoning bestond. Dit is inderdaad geconstateerd. De gemeente onderneemt stappen richting eigenaar. Voor aanvang van de controle ontstond enig rumoer op straat, na een opstootje tussen de bewoners van het pand. De politie heeft de rust hersteld.

Een hercontrole van een café aan de Frankrijkstraat heeft geen bijzonderheden opgeleverd. Eerdere overtredingen bleken door de eigenaar verholpen.

Hercontrole

Vrijdagochtend 8 oktober vond ook een hercontrole plaats van een kraakpand op Croy. Vorige week was daar reeds gas en elektra afgesloten. De krakers bleken nu een illegale stroomaansluiting te hebben gemaakt. Vanwege het gevaar hiervan, is ook hier het gebruik beëindigd. De krakers hebben het pand verlaten. De eigenaar laat het bewaken.

Bij de controle van het pand bleken grote delen van de water- en elektraleidingen verwijderd. Vermoedelijk vanwege het kostbare koper in de leidingen. In een opslagruimte werd nog een grote hoeveelheid koper aangetroffen. De politie onderzoekt de herkomst.