Persberichten

Thailand populaire bestemming voor tweede huis

Publicatiedatum: 11-10-2010

Onderstaand verhaal is een vooruitblik op de publieksbeurs Second Home International in de Jaarbeurs Utrecht van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober. Aanbieders van internationaal onroerend goed presenteren duizenden projecten wereldwijd. Voor het eerst is een Internationaal Adviesplein ingericht met gespecialiseerde juristen, fiscalisten en advocaten. Zeker in deze tijd hebben kopers van een tweede huis grote behoefte aan deskundige informatie. In het Inlooptheater kunnen de beursbezoekers bovendien aanschuiven bij korte sessies van specialisten en landenexperts over relevante thematieken rond een tweede huis.

Persbericht
Utrecht, 11 oktober 2010

'Geen restricties bij aanschaf appartement'

Thailand is als sinds mensenheugenis bij Nederlanders het populairste vakantieland in Azië. Het land is geliefd vanwege het heerlijke klimaat, de prachtige stranden en de geweldige keuken. Toch kende ook Thailand de afgelopen jaren flinke toeristische tegenslag met eerst de verwoestende tsunami en politieke protesten in Bangkok. De rust lijkt echter weergekeerd en daarmee is Thailand terug als toeristische grootmacht in de mondiale reiswereld en als bestemming voor een tweede huis.

Business as usual
Harry Betist, directeur van de Nederlandse vestiging van het Thaise Verkeersbureau: ,,Het is natuurlijk nooit uit te sluiten dat er in de toekomst nog eens wat politieke onrust is, want dat zijn nu eenmaal de groeistuipen van een jonge democratie. Maar voorlopig is het weer business as usual, zoals de zaken trouwens ook gewoon doorgingen in veel populaire vakantiegebieden waar niets was te merken van de demonstraties''.
Het toerisme is belangrijk voor de Thaise economie en daarom probeert de Thaise overheid altijd de juiste randvoorwaarden te scheppen om buitenlandse toeristen te lokken én te binden. ,,Vandaar ook dat het erg makkelijk is om als Europeaan een appartement of een condominium aan te schaffen. Daar zijn vrijwel geen restricties aan verbonden. Dat is dus voor iedereen haalbaar zodat veel partijen actief zijn op die markt''.

Helpen bij verhuur
,,Er worden talloze nieuwe projecten ontwikkeld en ter plaatse en op internet is het geen enkel probleem om makelaars te vinden die lokaal onroerend goed aanbieden en je als eigenaar of investeerder kunnen helpen bij verhuur en administratieve zaken. Dat is allemaal geen enkel probleem, behalve als je bijvoorbeeld een huis op het strand wilt kopen inclusief de grond. Dat kan niet zo maar. Een buitenlander mag officieel nooit meer dan 49 procent van de grond in eigendom hebben, dus in dat geval moet de andere 51 procent op naam staan van een Thaise ingezetene. Als je met een Thai getrouwd bent is dat dus geen obstakel, maar anders moet je een constructie opzetten met een inwoner van het land of een Thais bedrijf'', zegt Betist

Vastomlijnde regels
,,Het aanschaffen van onroerend goed in Thailand biedt overigens geen privileges aangaande de toegestane verblijfsduur'', vertelt Betist in één adem door. ,,Daar zijn vastomlijnde regels voor, die je simpelweg kunt opvragen bij de ambassade of het consulaat. Toeristische visa zijn er van één tot maximaal drie maanden aaneengesloten verblijf. Maar er zijn natuurlijk ook andere visa, zeker voor mensen die van hun pensioen willen genieten in de zon. Die moeten kunnen aantonen dat ze maandelijks geld overgemaakt krijgen en een bepaald bedrag op hun Thaise rekening hebben staan. De exacte bedragen ken ik niet uit mijn hoofd, maar het gaat naar Nederlandse standaard om relatief lage bedragen. Ook daarover kan het consulaat uitsluitsel geven.''

Geweldige stad
,,Of ik nog een favoriete plek heb in Thailand waar ik zelf wel een huisje zou willen hebben? Dat mag je eigenlijk niet vragen aan de directeur van het verkeersbureau, want ik moet het hele land vertegenwoordigen. Maar vooruit: zelf vind ik Bangkok een geweldige stad. Ze zeggen van New York dat die stad nooit slaapt, maar dat geldt dus ook voor Bangkok. Verder vind ik het best moeilijk om een antwoord te geven, want dat hangt van zoveel persoonlijke voorkeuren af. De één wil authentiek Thailand, de ander wil juist westerse ontwikkeling. Ik denk dat daarom veel Nederlanders kiezen voor Phuket, omdat dit een perfecte combinatie van beide biedt. Tegelijkertijd constateer ik ook dat er door Hollanders momenteel veel onroerend goed gekocht wordt in Hua-Hin aan de Golf van Siam, 250 kilometer ten zuiden van Bangkok. De stranden zijn er prachtig, het is bereikbaar en nog authentiek, al kan dat natuurlijk de komende tien jaar behoorlijk gaan veranderen als het zo doorgaat. Maar ja, dat weet je nooit, toch?''

Vaak Vliegen
Het is geen probleem om een deel van het jaar in Zuidoost Azië te wonen, het is al helemaal geen probleem om er te komen. Gemiddeld gaan er vanaf Amsterdam meer dan tien vluchten per dag richting Jakarta, Bangkok of Singapore, de belangrijkste overstapluchthaven in de regio. De bekendste reguliere luchtvaartmaatschappijen met dagelijkse vluchten zijn KLM, Singapore Airlines en Malaysian Airlines en China Airlines. Goed nieuws voor eigenaren van een vakantiewoning op Bali is het bovendien, dat de nationale Indonesische maatschappij Garuda de vluchten tussen Schiphol en Jakarta heeft hervat, want zo kun je met een korte overstap in één keer door naar het populaire eiland. Afhankelijk van het seizoen zijn tickets naar Zuidoost Azië verkrijgbaar vanaf 500 euro. Dat lijkt misschien veel geld, maar dankzij kostenbesparing in Nederland en de lage kosten van levensonderhoud in Zuidoost Azië, heb je dat tijdens het overwinteren binnen enkele weken terugverdiend!''.

Kookshow
Zuidoost Azië wordt tijdens Second Home International in het zonnetje gezet op een presentatie met enkele aanbieders van vakantiewoningen in dat deel van de wereld. Twee keer per dag wordt een kookshow georganiseerd waar bezoekers van de beurs kunnen proeven van culinaire, Aziatische hoogstandjes. De shows zijn dagelijks van 12.30 tot 13.30 en van 15.00 tot 16.00 uur in Hal 4 van de Jaarbeurs in Utrecht.


Noot voor de redactie (