Hoefnet

Nieuws

WEG: Goud en zilver voor Nederlandse vierspannen

10-10-2010

Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) heeft goud gehaald in de landenwedstrijd van de Wereldruiterspelen in Kentucky. Chardon moest genoegen nemen met zilver, achter de nieuwe Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. Het brons ging naar de Amerikaan Tucker Johnson. De Ronde eindigde op de vijfde plaats, nipt voor Timmerman.

Het was wederom een enerverende dag in het menstadion want halverwege de startlijst viel de tijdwaarneming uit waardoor er twee deelnemers het stadion uitgestuurd moesten worden en later weer binnen werden geroepen. Na ruim een uur was de tijdwaarneming gerepareerd en kon de wedstrijd vervolgd worden. Koos de Ronde betrad als eerste Nederlander het volgepakte menstadion, waarin de temperaturen inmiddels waren opgelopen tot zo'n 30 graden. De Ronde moest als eerste Nederlander van start en was goed op weg naar een foutloze ronde binnen de tijd toen het linkervoorpaard met zijn achterbeen een balletje aantikte in de laatste, maar moeilijkste fase van het parcours: "Het parcours was goed te doen en 1 balletje is natuurlijk niet slecht, maar ik heb bijna het hele seizoen foutloos gereden. Het is gewoon jammer dat het hier gebeurde," vertelt een balende de Ronde.
Ook Theo Timmerman reed er een balletje af en liet tijdfouten noteren, zodat zijn kansen op een bronzen medaille waren verkeken. De op brons staande Tucker Johnson tikte eveneens een balletje van de gele menkegels, maar dit bracht zijn allereerste individuele WK-medaille niet in gevaar. De 46-jarige Johnson reed in Kentucky zijn laatste wedstrijd en een mooier afscheid had hij zich niet kunnen wensen.

Alle ogen waren gericht op IJsbrand Chardon die na een enerverende marathon het gat met de leider Boyd Exell had weten te beperken tot slechts 1,72 strafpunten. Chardon slaagde er door een afgereden balletje echter niet in de druk op Exell op te voeren. Exell reed vervolgens een foutloze vaardigheid, maar haalde de toegestane tijd net niet. Dit kon de professionele menner en trainer zich echter veroorloven en hij behaalde hiermee zijn eerste gouden WK-medaille. Chardon baalde verschrikkelijk na afloop van zijn vaardigheidsproef: "Ik kwam hier voor de overwinning en heb alles gegeven in de dressuur. Hier heb ik net de punten niet gekregen. In de marathon heb ik alles uit de kast gehaald om binnen 1 balletje van Boyd te komen. Het liep vandaag formidabel en ik had het balletje echt niet gezien, ik dacht dat ik foutloos was, " aldus Chardon die zijn nederlaag met enige moeite aanvaardde.

Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) was een gelukkig man: "We stonden er goed voor na de marathon en het goud kon ons eigenlijk niet meer ontgaan. Het was jammer dat ze alledrie een foutje hadden in de vaardigheid, normaal doen ze dat niet. Maar we konden ons dit gelukkig veroorloven. Zowel IJsbrand als Koos en Theo hebben zeer goed hun best gedaan."