Politie Haaglanden

persberichten 10 oktober

Haaglanden, 11-10-2010

Geduld is een schone zaak; veelpleger loopt tegen de lamp De Haag - Een speciaal team van Politie Haaglanden dat zich bezighoudt met het opsporen en oppakken van veelplegers hield zaterdag 9 oktober om 22.55 uur een veelpleger aan.
De man, een 31-jarige Hagenaar, die als veelplegers te boek staat vanwege zijn ciriminele verleden, werd gezien door agenten in burger. De man is een bekende van de politie en heeft diverse woninginbraken op zijn naam staan. De agenten zagen dat hij opvallend veel interesse toonde in een aantal woningen waar hij voorbij liep. De agenten volgden de man en zagen dat de veelpleger zijn slag wilde slaan in een woning. Toen hij probeerde een woning aan de Laantjes binnen te komen, werd hij in de kraag gevat door de agenten in burger. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Politie zoekt getuigen van kettingroof
Den Haag Een 75-jarige vrouw uit Den Haag werd zondag 10 oktober rond 11.45 uur het slachtoffer van een straatroof. Zij liep op de Van Ostadestraat, vlakbij de kruising met de De Bockstraat, toen er een jongen over het trottoir naar haar toe kwam fietsen. De jongen stapte af, sprak de vrouw aan, greep vervolgens haar gouden ketting en rukte deze los. Daarna fietste hij ervandoor via de Bockstraat, in de richting van de Hoefkade.
De dader was licht getint, ongeveer 16 jaar oud, tussen 1.70 en 1.75 m. lang met een mager postuur en hij had een langwerpig gezicht. Hij droeg een blauwe spijkerbroek en een jas of trui met een zwarte capuchon. Hij reed op een nieuwe herenfiets met een zwart frame en zilverkleurig stuur. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau De Heemstraat via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via het nummer 0800-7000.

Twee aanhoudingen na vecht- en steekpartij
Den Haag De politie hield zondagavond 10 oktober twee mannen aan die elkaar rond 18.45 uur op het Oranjeplein flink te lijf waren gegaan. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen zij daar een 40-jarige man uit Den Haag met diverse steekwonden. De man met wie hij gevochten had, een 47-jarige inwoner van Den Haag, hielden agenten even later aan op de Jan Blankenstraat. Deze man werd overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. De 40-jarige man werd voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat ook deze man zijn aandeel had gehad in de vechtpartij. Hierop werd ook hij aangehouden op verdenking van mishandeling. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Veelpleger aangehouden wegens huiselijk geweld
Den Haag De politie hield zondag 10 oktober rond 8.15 uur een 43-jarige veelpleger aan op verdenking van huiselijk geweld. Een 27-jarige vrouw had enkele dagen daarvoor aangifte gedaan van mishandeling. Zij had een relatie met de man, maar werd mishandeld toen zij te kennen gaf dat ze de relatie wilde beëindigen. Toen de vrouw aangifte kwam doen van deze mishandeling, bleek haar ex-partner een bekende veelpleger te zijn, die bovendien nog 235 dagen gevangenisstraf moet uitzitten. De man zit vast op het politiebureau voor verhoor. Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Gewond door aanrijding
Den Haag Een 56-jarige Haagse raakte zondag 10 oktober om 14.50 uur gewond bij een aanrijding. Een 58-jarige Hagenaar stond te wachten voor het rode verkeerslicht op de kruising van de Professsor B.M. Teldersweg met de Verhuellweg. Het verkeerlicht sprong op groen en al het verkeer begon te rijden. De bestuurder voor hem besloot echter plotseling te stoppen. De Hagenaar kon niet op tijd reageren. De Haagse zat in een rolstoel als passagier achterin het voertuig. Zij droeg geen gordel, schoot door het plotselinge remmen uit haar rolstoel en raakte gewond. Ambulancepersoneel vervoerde de Haagse met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Gestolen scooter leidt naar hennepplantage
Den Haag Agenten reden op zondag 10 oktober om 13.50 uur door de Oranjewoudstraat toen zij twee jongens op een scooter zagen rijden. Bij het zien van de agenten lieten de jongens de scooter vallen en gingen er rennend vandoor. De twee jongens waren ongeveer 20 jaar oud en droegen zwarte trainingspakken. Na controle bleek dat de scooter van diefstal afkomstig was. Volgens een getuige zouden de jongens mogelijk een tasje hebben weggegooid in de bosjes langs de parkeerstrook. Toen de agenten op onderzoek gingen werd er geen tasje aangetroffen maar in een tuin van een woning in de Viandenstraat troffen zij wel een aantal hennepplanten aan. In totaal werden er 13 planten aangetroffen. De eigenaar van de planten was wel zo vriendelijk om te helpen zoeken naar de tas en verklaarde de planten te hebben voor eigen gebruik. De agenten namen de planten in beslag.

Fietster gewond
Den Haag/Scheveningen Een 17-jarige fietsster raakte zaterdag 8 oktober om 09.35 uur gewond bij een ongeval op de Groot Hertoginnelaan. Het slachtoffer werd aangereden door een 28-jarige automobilist. De GGD vervoerde het slachtoffer met een beenbreuk naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Met 127 km/u door bebouwde kom
Rijswijk - Een 31-jarige man uit Leiden moest zondag 10 oktober om 20.30 uur zijn rijbewijs inleveren nadat agenten op de Beatrixlaan constateerden dat de man met zijn auto 77 km per uur harder had gereden dan de toegestane snelheid. Op de Prinses Beatrixlaan geldt een maximale snelheid van 50 km per uur. Aan het bureau vorderde de politie zijn rijbewijs in.

Twee vliegen in één klap
Wassenaar - Tijdens een alcoholcontrole zondag 10 oktober aan het Wassenaarseslag controleerden politieagenten rond 20.00 uur de bestuurder van een auto op zijn alcoholgebruik. De test gaf aan dat de 47-jarige man uit Beesd teveel had gedronken. Aan het bureau maakte de politie proces-verbaal op. Hier bleek tevens dat de man ook nog een boete had openstaan. Pas na het vereffenen van ook deze rekening mocht de man het bureau weer verlaten. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Aanrijding met vijf partijen
Wassenaar - Het niet op tijd in de gaten hebben van langzaam rijdend verkeer op de Rijksstraatweg was zondag 10 oktober omstreeks 15.40 uur vermoedelijk de oorzaak van een aanrijding waarbij uiteindelijk vijf partijen betrokken raakten. De eerste automobilist kon niet meer op tijd remmen. De auto's die daarvoor inmiddels stilstonden botsten hierdoor tegen hun voorgangers. Een van de auto's moest worden afgesleept vanwege de schade. Er raakte niemand gewond.

Insluiping woning
Kwintsheul - Na het werken in de tuin wachtte de zoon van de bewoners van een woning aan de Hoenderparklaan zondag 10 oktober een nare verrassing. De hele woning werd in de middag doorzocht terwijl de zoon in de tuin aan het werk was. Tijdens het werken in de tuin stond die middag de tuindeur van de woning open. Kennelijk hebben de daders door de openstaande tuindeur de woning betreden en hebben zij de hele woning doorzocht. Onbekend is nog wat er precies werd weggenomen. De politie onderzoekt de insluiping. Heeft u iets verdachts gezien of gehoord of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Westland 0900-8844.

'Diefstal' van bouwterrein
Monster - Oplettende buurtbewoners zagen zondag 10 oktober rond 16.30 uur dat twee mannen spullen inlaadden op een bouwterrein aan de Acaciastraat. Zij noteerden het kenteken van de auto. Agenten zagen later de bewuste auto rijden op de Middel Broekweg in Naaldwijk. De twee inzittenden, een 28- en 29-jarige man uit Rotterdam, verklaarden dat zij met toestemming hun eigendom, een compressor, hadden opgehaald in Monster. Omdat de mannen niet konden aantonen dat zij de eigenaar waren van de compressor, namen de agenten de beide heren mee naar het bureau. Hier bleek al snel dat de mannen eigenaar waren van de compressor. Ze gaven toe dat het niet handig was om deze klus op zondag te klaren en hadden dan ook verwacht dat er mensen waren die de politie zouden bellen.

Verdachte ongeval doorgereden
Nootdorp Een 18-jarige automobilist uit Den Haag veroorzaakte zondag 10 oktober om 12.00 uur een ongeval op de Veenweg. De man raakte bij het passeren een geparkeerde auto en reed vervolgens door zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Dankzij een getuige, die het kenteken van de doorgereden auto noteerde, kon de politie de man later aanhouden. De man verklaarde dat hij was doorgereden omdat hij niet over een geldig rijbewijs beschikte.

Verwarde man zorgt voor onrust
Delft Politieagenten hadden maandag 11 oktober om 02.00 uur de nodige moeite om een 28-jarige verwarde man onder controle te brengen. De man veroorzaakte op de Diepenbrockstraat veel onrust door hard te schreeuwen. Buurtbewoners werden daarvan wakker en belden de politie. De man bleek het nodige aan alcohol te hebben gedronken, was verward en niet voor rede vatbaar. Hij moest mee naar het politiebureau. Ook daar zorgde de man voor veel onrust. Uiteindelijk kalmeerde hij en kon de man worden ingesloten.

Wijkagentenfiets gestolen
Zoetermeer Een wijkagent ontdekte zondag 10 oktober om 16.00 uur, toen hij terugkeerde van een gesprek met enkele bewoners van de Diederik van Teilingenlaan, dat zijn dienstfiets die hij voor de flat had achtergelaten was weggenomen. De fiets is herkenbaar aan politiestrepen op het frame. Uiteraard deed de wijkagent aangifte. De wijkagent hoopt dat iemand zijn fiets ziet staan en hem terugbrengt naar het politiebureau. Bellen kan uiteraard ook 0990-8844.

Op gestolen fiets
Zoetermeer De politie hield zondag 10 oktober om 20.35 uur een 17-jarige Zoetermeerder aan op verdenking van diefstal of heling van een gestolen fiets. De jongen stond met de fiets bij een groepje jongeren op de Ruimtebaan. Politieagenten controleerden de jongeren en ontdekten dat de fiets vermoedelijk van diefstal afkomstig was. Hierop hielden zij de 17-jarige aan.