CNV Vakmensen


Pensioenpremie werkgever omlaag

11 oktober 2010
Werkgevers gaan in 2011 minder premie voor de VUT-regeling betalen. In 2015 kunnen de laatste werknemers nog van de oude VUT-regeling gaan. Uit berekeningen van Cordares blijkt dat de premie omlaag kan. Op dit moment betalen werkgevers 4,7% aan VUT-premie.

Vanaf 2011 wordt dat 4,1%. Daarmee besparen de werkgevers 0,6% op hun totale loonkosten. CNV-onderhandelaar Aart van den Brink: "Zo'n forse besparing voor werkgevers maakt de komende cao onderhandelingen eenvoudiger. Zonder extra kosten voor werkgevers kan deze besparing voor bijvoorbeeld de loonsverhoging worden ingezet. Dit geld is nu niet meer nodig voor een kleine groep werknemers en kan nu ten gunste van alle werknemers komen." In 2012 zou de VUT-premie nog verder omlaag kunnen.

Tegelijk moet er in 2012 een nieuwe premie komen (de VPL-premie) om de voorwaardelijke ingroeirechten van toekomstige gepensioneerden tot 2020 te kunnen financieren. Er is nu besloten om vanaf 2012 tot 2020 voor VUT en VPL gezamenlijk een stabiele premie van jaarlijks 4,1% te vragen. Wel zal ieder jaar het VUT-deel van de premie kleiner worden en het VPL-deel groeien.