Bond tegen het Vloeken

11 10 10 - Bond tegen het vloeken betreurt taalgebruik in genomineerde en bekroonde kinderboeken

VEENENDAAL - De kinderboeken die dit jaar door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zijn genomineerd en bekroond bevatten opvallend veel grof en godslasterlijk taalgebruik. Het boek Voordat jij er was, bekroond met de Gouden Griffel, bevat daarentegen geen grove woorden maar kan gezien worden als een parodie op het scheppingsverhaal. De Bond tegen het vloeken voert ieder jaar een kinderboekenonderzoek uit: een lezersjury screent te teksten op scheld- en vloekwoorden.

Vooral het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp (zilveren griffel) is een negatieve uitzondering. De lezersjury van de Bond tegen het vloeken kon de inhoud van het boek vanwege het gewelddadige en seksistische karakter niet waarderen. Ook het boek Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven (zilveren griffel) is ronduit blasfemisch: van God wordt een karikatuur gemaakt en de auteur laat God vloeken. Positieve uitzonderingen hierop zijn Al zijn eendjes en De boomhut waarin geen grove woorden voorkomen.

De Bond tegen het vloeken betreurt het grove taalgebruik in de kinderboeken. Goed voorbeeld doet volgen, maar slecht voorbeeld ook. Wij staan voor een samenleving die respectvol met elkaar omgaat qua taal , daar dragen de meeste kinderboeken niet aan bij. In een aantal kinderboeken is op een niet al te nette manier over God, de schepping en seksualiteit geschreven. Dat is jammer, want wij denken dat de auteurs in staat zijn om emotie en agressie te omschrijven zonder daarbij scheldwoorden en vloeken te gebruiken, aldus woordvoerder Hans Alderliesten.

De Bond tegen het vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik, ook in kinderboeken. Uit eerder onderzoek van de Bond tegen het vloeken bleek dat 63% procent van ouders nagenoeg altijd let op het taalgebruik bij aanschaf van een kinderboek. Daarnaast denkt 94% dat vloeken en grove taal in kinderboeken een negatieve invloed heeft op jeugdige lezers. Het is daarom wel degelijk van belang om te letten op het taalgebruik in kinderboeken, aldus de Bond in een persbericht. De Bond gaat contact opnemen met auteurs van kinderboeken en zal in contact treden met SCPNB over het taalgebruik in kinderboeken.

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl