Rode Kruis Vlaanderen

Centraal Labo Rode Kruis-Vlaanderen haalt ISO 15189:2007-accreditatie

Het Centraal Laboratorium van Rode Kruis-Vlaanderen, Dienst voor het Bloed heeft de ISO 15189:2007-accreditatie verkregen van de officiële Belgische accreditatieorganisatie Belac.

ISO 15189
ISO 15189 is een internationale kwaliteitsnorm die specifiek voor medische laboratoria werd ontwikkeld. De norm wordt wereldwijd erkend als de meest geschikte toets voor kwaliteitssystemen in een medisch laboratorium en kijkt naar zowel de goede organisatie van het laboratorium als de kwaliteit van de uitgevoerde medische laboratoriumonderzoeken.
Accreditatie volgens ISO 15189 bewijst niet alleen dat het laboratorium beschikt over een uitstekend kwaliteitssysteem maar betekent ook dat het laboratorium voortdurend zoekt naar verbeteringen. Om het ISO 15189-certificaat te behalen en te behouden, moet een laboratorium tegenover onafhankelijke auditoren â dit zijn vakdeskundigen en kwaliteitsexperts aangesteld door BELAC â jaar op jaar bewijzen dat het kwaliteitssysteem voldoet aan de hoge ISO 15189-normen.

Sleutelrol in de beschikbaarheid van veilig bloed Rode Kruis-Vlaanderen vervult een sleutelrol in de veiligheid en de snelle beschikbaarheid van bloedproducten. De tests die worden uitgevoerd in het Centraal Laboratorium - en die zijn opgenomen in de ISO 15189:2007-accreditatie - betreffen hematologische bepalingen, immunologische en moleculair-biologische tests om infecties op te sporen alsook bloedgroepantigeen- en antistoffenonderzoeken. De testresultaten bepalen of een bloedgift veilig is voor de verdere bereiding van bloedproducten die Rode Kruis-Vlaanderen ter beschikking van de ziekenhuizen stelt.

Niet alleen de kwaliteit van de laboratoriumtests maar ook de snelheid en efficiëntie van het Centraal Laboratorium zijn van cruciaal belang zijn voor de continuïteit van de bloedvoorziening in Vlaanderen en België. Daarom heeft Rode Kruis-Vlaanderen in de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in innovatieve laboratoriumtests, testapparatuur, automatisering en informatisering alsook in innovatieve procesorganisatie die de bedrijfszekerheid, de efficiëntie en de veiligheid van het laboratoriumpersoneel verzekeren.

Het nu behaalde internationale ISO 15189-kwaliteitslabel levert het bewijs dat de vernieuwde en geoptimaliseerde werkorganisatie daarenboven verankerd en geborgd is door een uitstekend kwaliteitssysteem.

Meer informatie over Rode Kruis-Vlaanderen en de Dienst voor het Bloed in het algemeen kan men vinden op www.dienstvoorhetbloed.be. Voor informatie over het Centraal Laboratorium klikt men verder onder het luik âBloedinstellingâ door naar âBloedtestenâ.

Informatie over de de Belgische Accreditatie-instelling Belac en over ISO 15189 is beschikbaar op http://economie.fgov.be/belac.jsp.

Mechelen, 11 oktober 2010

(c) 2010 - Rode Kruis-Vlaanderen, Motstraat 40, 2800 Mechelen - tel. 015 44 33 22 - fax 015 44 33 11 - info@rodekruis.be - disclaimer - bankrek. 096-0000096-20