CDA


Het CDA bestaat 30 jaar!
maandag 11 oktober 2010

Na dertien jaar voorbereiding werd op 11 oktober 1980 het CDA opgericht. De partijvoorzitters Van Zeil (KVP), De Boer (ARP) en van Leeuwen (CHU) kondigden op de dag van de fusie aan dat de afzonderlijke partijen ophielden met bestaan en zich samenvoegen to het CDA. Piet Steenkamp, de grondlegger en geestelijk vader van het CDA heeft zich met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen ingezet voor de uiteindelijke fusie die plaatsvond tijdens het congres op 11 oktober 1980, vandaag precies dertig jaar geleden. Een filmpje over dit congres kunt u hier bekijken.

Zijn opvolger, Piet Bukman, werd ook tijdens datzelfde congres beëdigd. Bukman werd hiermee de eerste officiële voorzitter van het CDA. Na Bukman volgden de voorzitters Van Velzen, Lodders (waarnemend), Van Rij, de Vries (waarnemend), Van Bijsterveldt, Dekker (waarnemend), Van Heeswijk, en Bleker (waarnemend).

In de afgelopen 30 jaar heeft het CDA maar liefst 23 jaar leiding gegeven aan dit land. De premiers Van Agt, Lubbers en Balkenende zijn hierbij gezichtsbepalend geweest, maar ook op lokaal en provinciaal niveau is de partij zeer actief. Met 67.000 leden is het CDA de grootste partij van Nederland.

De verjaardag van het CDA wordt later dit jaar gevierd tijdens een speciale jubileumdag.