Greenpeace

Greenpeace zet radioactief afval op de stoep van Europees Parlement

07 oktober 2010

Amsterdam, Nederland -- Greenpeace heeft vanochtend twee vaten met radioactief afval afgeleverd in Brussel. Stralingsexperts van Greenpeace plaatsten afval, verpakt in lood en beton voor de deur van het Europees Parlement. Om de vaten af te schermen ketenden tientallen actievoerders zich aan elkaar vast. Volgende maand wordt in het Brussel een nieuwe Europese kernafvalwet besproken. Greenpeace benadrukt met deze actie dat het kernafvalprobleem verre van opgelost is. Ervaren klimmers van Greenpeace hingen banners met de tekst `Nuclear waste, no solution' (`kernafval, geen oplossing') in de vlaggenpalen van zestien lidstaten die veel kernafval produceren. Ook de Nederlandse vlag werd voorzien van deze waarschuwing. Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace Nederland, is als stralingsdeskundige bij de actie aanwezig. "Kerncentrales veroorzaken wereldwijd radioactieve vervuiling. Dat begint bij de winning van uranium in landen als Niger en eindigt bij het kernafval dat 240 duizend jaar levensgevaarlijk blijft", stelt Teuling. "Het bewijsmateriaal zit hier in deze vaten."

De twee vaten bevatten vier radioactieve monsters, afkomstig van onbeveiligde, voor het publiek toegankelijke plekken in Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Niger. Nederland is medeverantwoordelijk voor deze vervuiling. Het afval uit kerncentrale Borssele wordt in Frankrijk verwerkt. Hierdoor is de Franse zeebodem, waar het monster is genomen, vervuild geraakt. Een ander monster is afkomstig van een strand nabij de nucleaire fabriek in het Britse Sellafield. In deze fabriek werd kernafval uit de inmiddels gesloten kerncentrale Dodewaard verwerkt.

Ook de Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de nieuwe Europese kernafvalwet. Greenpeace roept Kamerleden op deze gelegenheid aan te grijpen om de discussie over het Nederlandse kernafval te heropenen. "Het blijkt in de praktijk onmogelijk om kernafval voor honderdduizenden jaren veilig op te slaan", stelt Teuling. "Onlangs nog werd duidelijk dat in het Duitse Asse 126 duizend vaten uit een zoutmijn moeten worden verwijderd, omdat ze zijn gaan roesten en het grondwater dreigen te vervuilen. Bovendien hebben we kernenergie simpelweg niet nodig. Waarom zouden we doorgaan met deze vervuilende manier van energieproductie als we meer dan genoeg schone alternatieven hebben?"

Contact informatie

*

Marjolein Buijssen, persvoorlichter, 06 2503 10 15 Ike Teuling, campagneleider kernenergie (aanwezig in Brussel), 06 5206 29 73